9.30.2005

«Αγροτοποιμενική Διατροφή Φλωριάδας Αιτωλοακαρνανίας»

Μιχάλης Οικονόμου και Παντελής Παπαστάθης

Ένας τόμος 211 σελίδων με το παραπάνω θέμα εντυπωσιάζει. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες συνταγές φαγητών, που να διασώζονται σ΄ ένα μικρό χωριό του Βάλτου της Αιτωλοακαρνανίας, στη Φλωριάδα. Πρόκειται για ένα χωριό ημιορεινό, που βρίσκεται στην άκρη του νομού Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο Κομπότι της Άρτας, μας πληροφορούν οι συγγραφείς. Σ΄ αυτό το φτωχό χωριό, όπου οι κάτοικοί του ντυνόντουσαν απλά και έτρωγαν λιτά, με αγαθά που τους χάριζε η φύση και το βουνό, με το γάλα της κατσίκας και το κρέας από τα ζώα που τρέφανε, αναπτύχθηκε η μαγειρική τέχνη των γυναικών. Μαγειρεύανε αυτά τα απλά και γνήσια προϊόντα με φαντασία και μεράκι, δημιουργώντας ποικιλίες συνταγών, που το κάθε νοικοκυριό διέθετε, ανάλογα με την τέχνη της κάθε μαγείρισσας-νοικοκυράς της Φλωριάδας!
Οι δυό συγγραφείς, ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Παντελής Παπαστάθης θελήσανε να κρατήσουνε ζωντανή την μνήμη αυτών των μαγειρεμάτων, όχι για να κάνουν ένα οδηγό μαγειρικής, αλλά για να διασώσουνε τη διατροφική παράδοση του χωριού τους. Mαγνητοφωνήσανε τη θεία Στελίνα, τη Θεοδώρα χήρα Στέλιου Παπαστάθη, γεννημένη του 1920, που τους μετάδωσε, με γνήσια ντοπιολαλιά –την οποία διατηρήσανε στο βιβλίο- ένα σωρό συνταγές με ψωμιά, με γλυκά και κουλούρια, με κρέατα και όσπρια, με ζυμαρικά και χορταρικά, με πίτες και ψαρικά ακόμα και ποτά, όπως το τσίπουρο και η γκόρτσα. Με ένα σωρό καθημερινά υλικά που γεννά η ελληνίδα γη και τα βουνά της Ρούμελης.
Η εργασία των δύο συγγραφέων είναι εξαιρετική. Είναι απολαυστική στην ανάγνωση, γευστική συνάμα, εκπαιδευτική και εξόχως λογοτεχνική, γιατί διασώζει συνήθειες των κατοίκων ενός ημιορεινού χωριού, διατηρώντας ζωντανό το τοπικό ιδίωμα των συνταγών, το οποίο κι αυτό λεξικογραφούνε για βοήθεια του αναγνώστη. Αποτελεί το βιβλίο μία σημαντική λαογραφική συμβολή στο θησαυροφυλάκιο της Ρούμελης.

(Έκδοση της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας Αττικής, Αθήνα 2004).
ΒΑΛ