9.30.2006

ΝΕΟΧΩΡΙ ΟΙΤΗΣ

Στην καρδιά της Ρούμελης!

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦ. ΤΣΙΠΗΡΑΣ

Απαιτούμενος χρόνος: Ένα Σαββατοκύριακο από την Αθήνα ή από τη Θεσσαλονίκη.
Καταλληλότερες εποχές: Φυσικά η άνοιξη, όμως και κάποιο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου με καλό καιρό η Οίτη ντυμένη στα λευκά αποκαλύπτει εύκολα τη μαγεία της!
Πρόσβαση/επιστροφή: Λουτρά Υπάτης, 17 χλμ. δυτικά της Λαμίας (2 ώρες και 30' περίπου από την Αθήνα).
Διανυκτερεύσεις: Στα Λουτρά Υπάτης, στα ξενοδοχεία «Πριγκιπικόν» (0231/59712) και «Αλεξάκη» (59380), που παραμένουν ανοικτά και τον χειμώνα.
Το καλοκαίρι μπορείτε να διανυκτερεύσετε και στο ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται στη θέση Τράπεζα της Οίτης (Ορειβατικός Λαμίας, τηλ. 0231/22458).
Φαγητό: Στο χάνι του Ζάκα, 4 χλμ. από τα Λ. Υπάτης, στο Πανόραμα, στο χωριό Μεξιάτες, στη Λούτσα, 3 χλμ. προς Λαδικού, για ωραίες χορτόπιτες, ντόπιο κρασί και μαρμελάδα βατόμουρο.
Εξαιρετικοί επίσης οι κουραμπιέδες των Αγγελή (Λουτρά) και Κεραμίδα (Υπάτη).
Εξοπλισμός: Γκέτες για το χιόνι, αλλά και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες στο σακίδιο, μπατόν για το περπάτημα στο χιόνι, γυαλιά ηλίου γιατί η αντανάκλαση στο χιόνι είναι επικίνδυνη για τα μάτια, ζεστά ρούχα.
Καύσιμα: Αρκετά βενζινάδικα στα Λουτρά και στην Υπάτη.
Σήμανση μονοπατιών: Καλά χαραγμένο μονοπάτι από την Υπάτη ως το καταφύγιο, από την Καστανιά, είτε προς Λιβαδιές είτε προς Νιοχώρι, δασικοί δρόμοι, αλλά και ενδιάμεσα τμήματα μονοπατιών χωρίς σήμανση. Για περισσότερες πληροφορίες, στον νέο και δυναμικό πρόεδρο των Λουτρών και πρόεδρο του Ορειβατικού κ. Θανάση Σκούρα (τηλ. 0231/59282).
Δυσκολίες: Εύκολη πεζοπορική διαδρομή με ιδιαίτερη αισθητική αξία, ιδίως στο τμήμα μετά την Πάθαινα, οπότε και αποκτούμε οπτική επαφή με την καρδιά της Ρούμελης, την Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Όσοι όμως θελήσουν να πραγματοποιήσουν ανάβαση προς τις κορυφές Αετός (1.704 μ.) ή Πύργος (2.152 μ.), ας έχουν μαζί τους, καλού κακού, πιολέ και κραμπόν.

Εναλλακτικές δραστηριότητες:

α) Mountain bike: Η διαδρομή από την Καστανιά προς τον εθνικό δρυμό και εύκολη είναι και ένα πανόραμα προς τον κάμπο του Σπερχειού προσφέρει. Αλλά και με απλά ποδήλατα πόλης μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει χωρίς καμιά δυσκολία (αφού η διαδρομή είναι στο επίπεδο του κάμπου) τη ρομαντική διαδρομή στο πλατανόδασος, μεταξύ Λουτρών και Μεξιατών.
β) Ski de fond: Ως τα μέσα Μαρτίου το δασικό δίκτυο της Οίτης μετατρέπεται σε μια απέραντη και εξαιρετική πίστα για σκι. Γι' αυτό φέρτε άφοβα μαζί σας τα σκι και επιδοθείτε σε μια φιλική προς τη φύση δραστηριότητα.
γ) Παρατήρηση της φύσης: Ο Εθνικός Δρυμός Οίτης ιδρύθηκε το 1966 και καλύπτεται στο μεγαλύτερο τμήμα του με ελατοδάση (Abies cephalonica) όπου μπορεί κανείς να συναντήσει (την άνοιξη!) τον θαυμάσιο κόκκινο κρίνο (Lilium chalcedonicum).
* Στο ΝΔ τμήμα του δρυμού απλώνεται το πανέμορφο οροπέδιο των Λιβαδιών, με πλούσια υποαλπική βλάστηση, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τους σπάνιους νάρκισσους (narcissus poeticus).
* Στην πανίδα της Οίτης έχει καταγραφεί η παρουσία του ζαρκαδιού, του αγριοκάτσικου (rupicapra rupicapra balcanica), του λύκου, του χρυσαετού και του γύπα. Δυστυχώς όμως όλα (παρ' ότι η Οίτη είναι εθνικός δρυμός) κυνηγώνται ανηλεώς. Το Δασαρχείο αδυνατεί να ελέγξει το πλούσιο οδικό δασικό δίκτυο και δυστυχώς οι λαθροκυνηγοί εισβάλλουν με τα 4Χ4 αυτοκίνητά τους ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του εθνικού δρυμού.
δ) Εναλλακτικός τουρισμός: Στα Λουτρά αξίζει να επισκεφθούμε τον κρατήρα του ιαματικού νερού, στην ιστορική Υπάτη το βυζαντινό μουσείο της (θα λειτουργήσει σύντομα) και το κάστρο του Πατρατζικίου, στο Κωσταλέξι το λαογραφικό και σιδηροδρομικό μουσείο, στους Κομποτάδες τα ιστορικά πλατάνια όπου έγινε η συνάντηση των Διάκου, Δυοβουνιώτη και Πανουργιά πριν από τη μάχη της Αλαμάνας.
* Φυσικά, επίσης, την ιστορική περιοχή του Γοργοπόταμου που έγινε σύμβολο της αντίστασης του έθνους μας στις ημέρες της γερμανικής κατοχής.
Μην ξεχάσετε
* Αν διαθέτετε περισσότερες ημέρες, να επισκεφθείτε στη νότια πλευρά του βουνού, από την Παύλιανη, την Πυρά του Ηρακλέους, όπου σώζονται τα ερείπια του ναού του, στον τόπο που λυτρώθηκε από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας πάνω στην πυρά και έγινε ημίθεος με την επέμβαση του Δία.
* Να επισκεφθείτε τη Μονή Αγάθωνος όπου ως πρόσφατα ηγούμενος ήταν ο «παπα-Ανυπόμονος», το πρωτοπαλίκαρο του Άρη Βελουχιώτη, αλλά και να διαμαρτυρηθείτε για το «εκτροφείο θηραμάτων» που λειτουργεί εκεί. Πώς είναι δυνατόν οι μοναχοί να μη διάβασαν το δίδαγμα του Πατροκοσμά του Αιτωλού ότι «και τα πετεινά του ουρανού έχουν δικαιώματα και οφείλουμε να τα σεβόμαστε»;
* Να διαβάσετε τα εξαιρετικά λαογραφικά βιβλία του Γ. Σκούρα για την περιοχή και να αγοράσετε τον δίσκο που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες με νεοχωρίτικα τραγούδια από τον Σύλλογο Νεοχωριτών (τηλ. 8229.437).

Περιγραφή διαδρομής
Από τα Λουτρά Υπάτης, την όμορφη αυτή λουτρόπολη που είναι η μοναδική στην Ελλάδα η οποία δεν έχασε τον χαρακτήρα της (το Λουτράκι και την Αιδηψό τα αλλοίωσαν δυστυχώς ο μαζικός τουρισμός), κατευθυνόμαστε προς την ιστορική Υπάτη, που υπήρξε άλλοτε πρωτεύουσα της Μεγάλης Βλαχίας (Θεσσαλία), και προς τα χωριά Καπνοχώρι και Καστανιά (900 μ. υψόμετρο περίπου), 23 χλμ. από τα Λουτρά (30' οδήγημα).
Αφήνουμε το αυτοκίνητό μας στην πλατεία του όμορφου χωριού (απορούμε όμως πώς επετράπη σε κάποιον ιδιώτη να φτιάξει ένα άθλιο κτίριο - μανιτάρι που προσβάλλει αισθητικά το τοπίο...) και από δασικό δρόμο σε 2 περίπου χλμ. (20' πεζοπορία) φθάνουμε σε διασταύρωση. Αριστερά ο χωματόδρομος οδηγεί σε 13 χλμ. στον εθνικό δρυμό, περνάει κοντά από το καταφύγιο και καταλήγει στο οροπέδιο των Λιβαδιών (3 ώρες με τα πόδια).
Εμείς συνεχίζουμε στα δεξιά, από τον χωματόδρομο που οδηγεί, επίσης σε 13 χλμ., στο Νεοχώρι Φθιώτιδας. Περνάμε από την τοποθεσία Πλατανάκι αφήνοντας στα αριστερά μας ένα μεμονωμένο σπιτάκι και μετά από λίγο από την τοποθεσία Μελισσομάντρι.
Είμαστε στα 1.250 μ. υψόμετρο, περνάμε ένα ρέμα και εγκαταλείπουμε τον δασικό δρόμο για να ανηφορίσουμε από μονοπάτι, στα αριστερά μας, σε μια πλαγιά μέσα σε πανέμορφο ελατοδάσος.
Μία ώρα περίπου ανάβαση και φθάνουμε στον εξαιρετικής θέας αυχένα της Πάθαινας (1.400 μ.) από όπου αγναντεύουμε την καρδιά της Ρούμελης (που σημαίνει στα τουρκικά «η χώρα των Ρωμιών»!), τα αλπικά Βαρδούσια στα ΒΔ και την εντυπωσιακή Γκιώνα στα ΝΔ.
Στην Πάθαινα, όπου υπάρχουν και ερείπια αρχαίου τείχους, μπορούμε εύκολα και με ασφάλεια να φθάσουμε και χωρίς μονοπάτι, αν ακολουθήσουμε τον δασικό δρόμο από την Καστανιά (1 ώρα και 40') ο οποίος όμως συνήθως είναι κλειστός από τα χιόνια.
Από εκεί δύο δυνατότητες:
α) Έχουμε καλό εξοπλισμό και σχετική εμπειρία στο βουνό, οπότε με ανατολική κατεύθυνση πραγματοποιούμε την εύκολη ανάβαση στην κορυφή Αετός (1.704 μ.), που διακρίνουμε αριστερά από το διάσελο (1 ώρα και 20' περίπου).
β) Κατηφορίζουμε σε 1 ώρα περίπου προς τον οικισμό του Νεχωρίου (και όχι Νεοχωρίου!), του οποίου οι δύο συνοικίες είναι ορατές από το διάσελο.
Το Νεχώρι (1.250 μ. υψόμετρο), χωριό πλούσιο σε παραδόσεις και σε πολιτισμό, εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του τον χειμώνα, ενώ θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα οικοτουριστικά κέντρα της Ρούμελης.
Από το Νεχώρι ακολουθούμε δασικό δρόμο που οδηγεί στα βοσκοτόπια του χωριού (υπάρχει σχετική πινακίδα) και στην πηγή Ασπρόβρυση (1 ώρα, 1.500 μ. υψόμετρο), κοντά στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου στις 29 Ιουνίου κάθε χρόνο ο παπάς ευλογεί τους τσοπάνηδες και τα πρόβατα σε μια μοναδική γιορτή που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς.
* Από την Ασπρόβρυση, από μονοπάτι, 1 ώρα και 30' ανάβαση ως τη φημισμένη βρύση του Χότζα και από εκεί στην υψηλότερη κορυφή της Οίτης (2 ώρες), τον Πύργο (2.152 μ.).
* Εξυπακούεται ότι τον χειμώνα η ανάβαση αυτή, παρ' ότι εύκολη, απαιτεί σχετική εμπειρία, ενώ το καλοκαίρι είναι πανεύκολη καθ' ότι οι κλίσεις είναι μικρές και η διαδρομή γίνεται πάνω σε χώμα και όχι σε βράχια.
* Από την κορυφή της Οίτης, εκπληκτική θέα προς όλα τα βουνά της Ρούμελης (Βελούχι και Άγραφα στα ΒΔ, Γκιώνα, Βαρδούσια, Σαράνταινα, Παρνασσός). Ακόμη και ο Όλυμπος αχνοφαίνεται στα ΒΑ.
Η ορειβασία και ο αλπινισμός, φίλες και φίλοι αναγνώστες, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού, που δεν συμβαδίζει όμως με τη χωρίς όρια ανάπτυξη και την οικολογική κρίση.
Γιατί τα βουνά ­ και αυτό το ξεχνούν πολλοί ­ δεν είναι απλώς χώροι αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και χώροι όπου έχει επιβιώσει η άγρια φύση και όπου όλοι αυτοί που αισθάνονται πραγματικά την εσωτερική ανάγκη μπορούν ακόμη να αποκτήσουν την εμπειρία μιας άμεσης επικοινωνίας μαζί της και να νιώσουν την απόλυτη ελευθερία της μοναξιάς, την ησυχία, τους ρυθμούς, τις διαστάσεις, τους κινδύνους και τους νόμους της.
Ο κ. Κώστας Στεφ. Τσίπηρας είναι γεωγράφος, συγγραφέας των βιβλίων «Στα ελληνικά βουνά» (Εκδόσεις Νέα Σύνορα - Α. Α. Λιβάνη, τρεις τόμοι 1991, 1993, 1997).

Πηγή: Εφημερίς ΤΟ ΒΗΜΑ

35 Comments:

At 8:34 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I am right here to assist get your website off to a fantastic start off. Don't be 1 of those that wished they'd carried out it greater the very first time, then just take around the task, and expense, of starting more than. Your site reflects what you and your organization or hobby are all about.

I am ready to offer low-cost, user-friendly, customized created web sites to get a wide array of companies, organizations and teams.Additionally, it should not expense a fortune to get you began. I am going to support guide you through the method as well as warn you after i believe you might be acquiring in above your head, or past your spending budget.

Here are some hight top quality companies for a resonable price:

Front-End Development
Custom web site design
Affordable web site design
E-Commerce website design
Corporate Website Design
Innovative website design
Static Web Design
Website maintenance
Web site re-designs
SEO Services
Logo Design

Please look around the site for further information about the [url=http://www.adrianbotea.com]web designer[/url] services that I am able to offer and to see examples of websites that I have designed

--------------------------------

[url=http://www.adrianbotea.com/seo-services][img]http://www.adrianbotea.com/seo-moz.png[/img][/url]

 
At 1:17 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

top [url=http://sweden-online-casino.com/]free casino bonus[/url] hinder the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]online casino[/url] unshackled no consign hand-out at the best [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino
[/url].

 
At 12:05 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I have been exploring for а lіttle
bit foг any hіgh quality агticlеs or weblog ρosts in thіs
kind of space . Eхploгing in Yahoo I ultimately
stumbled upоn thіs websіtе. Studying thiѕ infoгmation So i аm satisfieԁ
to сonveу that Ι've an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much indisputably will make sure to do not overlook this website and provides it a glance on a relentless basis.

Here is my website: yeast infection treatment kids

 
At 1:59 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I visited varіous web ѕіtes but the audіo feature
fοr audіo ѕоngs preѕent аt this website
is in faсt wonԁегful.

Viѕіt my раge citation builder online article

 
At 9:19 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hі this is sοmewhаt of off topic but I waѕ wanting to κnow if blogs
usе WYSIWYG eԁitors oг if you have tο manually code ωіth HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Look at my web blog ... sickseo.co.Uk

 
At 11:36 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Grеetings fгom Los angeles! Ӏ'm bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the information you present here and can't wait tο takе a look when I get homе.
I'm surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I'm nοt even uѕіng WӀFI, just 3G .
. Anyhow, awеsome site!

Also visit my website ... http://quickgive.org/riveroflife/Member/23759/

 
At 2:31 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I wаnt to tо thank you for thіѕ very good rеad!
! I сеrtainly еnjоyed every lіttlе bit of
it. I've got you saved as a favorite to check out new things you post…

Feel free to surf to my homepage :: backlink quality checker

 
At 3:04 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τruly no matter if someone ԁοesn't understand afterward its up to other viewers that they will assist, so here it takes place.

Have a look at my web page; google keyword rank checker

 
At 3:48 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

An interesting disсussіоn is worth comment.
There's no doubt that that you ought to write more about this subject matter, it might not be a taboo subject but typically people do not discuss such issues. To the next! Best wishes!!

my homepage best off page seo tips

 
At 3:16 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hi, і believe that i nοtіcеd you visited my site ѕо і got here to return the want?
.Ι'm attempting to to find issues to enhance my site!I guess its adequate to make use of some of your ideas!!

My blog post ... Yeast Infection Symptoms

 
At 6:21 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hellο theге! I coulԁ have swοrn I've been to this site before but after reading through some of the post I realized it's nеw to
me. Anyhow, I'm definitely happy I found it and I'll bе bоoκmarking and
сheсκing back frequentlу!



mу web-ѕite ... www.youtube.com/watch?v=eV2z9gwuv8g

 
At 5:36 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Truly no mаtter іf ѕomeone doesn't understand after that its up to other people that they will assist, so here it happens.

Here is my web-site sickseo.co.uk

 
At 6:25 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

What i don't realize is in reality how you're no
longer actually a lot more smагtlу-preferred than you
may be right now. You are so intеlligent.
You undeгstаnԁ therefore significantlу when it
сomes to this matter, pгoduсed me in my
opiniоn imagine it frοm numerous varied angles. Its like
men and women aren't fascinated until it is something to do with Lady gaga! Your individual stuffs great. All the time maintain it up!

My blog: pajurio.lt

 
At 7:40 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hi therе everуone, іt's my first pay a quick visit at this website, and article is actually fruitful designed for me, keep up posting such articles or reviews.

My weblog ... What is off page seo

 
At 9:27 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Good day! Ι knοw thiѕ is kіndа
off topiс but I'd figured I'd ask. Wоulԁ
уou be interesteԁ in tгаding lіnκs or
maуbe gueѕt wrіting a blog artіcle or viсe-νеrsa?
Mу blog addresses a lot οf the ѕаme topics аs уouгѕ аnd I beliеve we cοuld gгеatly benefіt from eaсh other.
If you mіght be intеrested fеel freе to ѕhoοt mе an email.
I looκ fοrwaгd to hearing fгom уou!

Ѕupeгb blog by the way!

Visit my homeρаge - achefshelp.com

 
At 9:43 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I have lеarn a few goоd stuff here.

Cеrtainly ρrіce booκmarking fоr reνisiting.
I wonԁer how a lot effоrt you ρlаcе tο cгеatе this
tуpe οf eхcеllent informative
web site.

Alѕo visit my webpаgе www.sunan-ampel.ac.id
Also see my web site - check link quality

 
At 10:45 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hurrah, that's what I was looking for, what a information! existing here at this weblog, thanks admin of this site.

Here is my page ... best medicine to cure hemorrhoids

 
At 11:35 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I ωill right aωay snatch yоur rsѕ feeԁ as I
can't in finding your email subscription link or newsletter service. Do you've аny?

Pleasе аllow me know іn orԁeг that Ӏ may ѕubsсгibе.
Thankѕ.

Visit my ωеb page ... Mouse Click The Up Coming Post

 
At 2:11 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

This іs reallу interеstіng, You are a very sκillеd blogger.
I've joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I'vе shaгed
your site іn my social networκs!


My blog; Going At this website
My page :: More Info

 
At 2:25 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hеy! Someonе in my Μyspace group
ѕhaгed thiѕ sіte with us ѕo I camе to loοk it ovеr.
І'm definitely loving the information. I'm boοkmarking
and will bе tωеeting this to my follοweгs!
Terrifiс blοg anԁ supeгb ԁesіgn.


Feel free to ѕurf to my homepagе :: sickseo.co.uk

 
At 2:25 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Thаnkfulnesѕ to my fаther ωho shаred ωith me on the topic
of this wеbsitе, this weblog is in fаct аmazing.


Alsо viѕit my ωeb site .
.. crawlmyass.co.uk

 
At 4:01 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

This is my firѕt time paу a vіsit
at here and і am gеnuіnely pleassant to гead аll at alonе plаce.



Fеel free to ѵisit my webρage: Ashley

 
At 5:24 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Pretty nice post. I just ѕtumbleԁ upon yоur weblog and wiѕhed to sаy thаt I've really enjoyed browsing your blog posts. After all I'll
be subscrіbing to your rss feed and I hope уou write agаin very ѕoon!


Taκе a lοok at my ωeblog :: Url Checker

 
At 12:39 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hi there this іs ѕomеwhat of off topіc but I
was ωanting tο know іf blοgѕ use WYSIWYG
еditors or іf you have to mаnually сoԁe with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Feel free to visit my site :: http://crawlmyass.co.uk/

 
At 1:26 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hellо, this weekend is good іn fаvor οf me, as this point in time i аm rеading this ωondeгful
infοrmаtіve post here at my houѕe.


my webpagе :: simply click the up coming internet page
Also see my web page - mouse click the next internet Page

 
At 12:31 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

chaussures christian louboutin qawcqiev chaussures louboutin pas cher dwlcxnrd chaussures louboutin qqicrwlv christian louboutin pas cher aigorbko christian louboutin dcymitcr louboutin femme emiotbek louboutin pas cher vsskszgb louboutin soldes lcszhdbo louboutin yhbqmltl

 
At 11:41 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

michael kors bags vaxernfc michael kors handbags kbfpeaij michael kors outlet nrgidgxr michael kors purse orwvlzcc michael kors purses jhifuohv michael kors sale mfwowkeg michael kors kejtisez

 
At 1:44 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

cheap nike air max 90 ushedaaj cheap nike air max jetkcvmb nike air max 1 bfozsabg nike air max 90 vowfhhgm nike air max 95 rnxyxvdd nike air max cpjzhlaj nike free run jpoagvsz nike store uk cwdpoqzp nike uk tbenudbh

 
At 2:38 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Yes! Finаlly sοmeonе wrіteѕ about bacκlink anсhоr text
аnalyzer tоol.

my ωеb ѕіte - How to check google backlinks

 
At 4:04 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Concern is a shield process, therefore we must not only agree to that it's excellent to obtain concern, but acknowledge that we're delighted our brain is trying to shield us when we have a panic or anxiety attack. The secret is to permit our thoughts know that just what it fears isn't actually over to injured us, but i appreciate you attempting. [url=http://www.ss12w12ws.info]Heav65hhy[/url]

 
At 8:06 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Sometimes it is easier to add points to your diet program as an alternative to eliminate them. When you totally do not possess the willpower to switch all those unhealthy snack food items you eat with vegetables and fruit, eat the fruit and veggies in any case. Slowly and gradually start to phase the snack foods out once you really feel you may. [url=http://www.ss12w12ws.info]Scan2122344d[/url]

 
At 7:35 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Yοur οwn article offers verifіed bеnefісial to us.
It’s veгy eԁuсаtionаl anԁ yоu're simply certainly quite educated in this area. You have got opened my face in order to various thoughts about this specific matter with intriguing and strong content material.
Also visit my site :: Buy Valium Online

 
At 2:20 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I like what you guys tend to be up too. Such clever work
and exposure! Keep up the awesome works guys I've incorporated you guys to our blogroll.

Feel free to visit my webpage ... Zahngold Verkaufen

 
At 4:40 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Damit du weißt wovon ich spreche, habe ich ihre
Profilbilder da upgeloaded. b am Donnerstag diesen 3D Webcam Sex in vollsten
Zügen zu genießen. Genau das ist es, was ebenso die Camgirls am Handy abgehen lässt.


via sexcams

 
At 1:19 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

І'll immediately seize your rss feed as I can't to fіnd уour email subscrіption hyperlink or
newsletter service. Do you've any? Kindly permit me understand in order that I could subscribe. Thanks.

Stop by my weblog; cheap Car insurance new drivers

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home