8.08.2006

Ρουμελιώτικη κουζίνα

Μπατζίνα


Είναι μία πίτα που γίνεται σε πολλές περιοχές της Ρούμελης και της Θεσσαλίας, χρησιμοποιώντας ως βάση την κίτρινη κολοκύθα.

Παρασκευή και υλικά: Ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να παρασκευάσουμε, χρησιμοποιούμε αλεύρι λευκό Νο 1. Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε λίγο λάδι, λίγο άσπρο κρασί, αλάτι, πιπέρι, ένα αυγό (για μικρή παρασκευή) και λίγο νερό (ένα φλιτζάνι του καφέ).

Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και μετά το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο.

Τρίβουμε κίτρινο κολοκύθι και το αφήνουμε δέκα λεπτά για να στραγγίσει. Κατόπιν το στίβουμε με το χέρι.

Παίρνουμε το ταψί και το αλείφουμε με λάδι. Μέσα στο ταψί απλώνουμε τη ζύμη, την οποία με το χέρι την πιέζουμε και την απλώνουμε καλά ως τα άκρα του ταψιού.

Μέσα στο μίγμα του κίτρινου κολοκυθιού ρίχνουμε 250-300 γραμμάρια φέτα. Απλώνουμε το μίγμα της κολοκύθας και της φέτας πάνω από την ζύμη του ταψιού.

Έχουμε ζεστάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς, χωρίς αέρα. Λίγο πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο ρίχνουμε γάλα στο ταψί.

Μετά από ένα τέταρτο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς. Αφήνουμε την πίτα να ψηθεί επί σαράντα πέντε λεπτά.

Τώρα η μπατζίνα είναι έτοιμη για να σερβιριστεί.

Τη συνταγή μας την έδωσε ο μάγειρας κ. Γρηγόρης Λύτρας.