7.10.2006

«Στο δρόμο της μέλισσας»

Διηγήματα του Π.Δ. Λαζαρόπουλου


Ο Πάνος Λαζαρόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, είναι γνωστός στο λογοτεχνικό κόσμο της χώρας. Διηγήματά του και άλλα έργα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Λίγο πολύ η νέα συλλογή διηγημάτων και ταξιδιωτικών με τίτλο «Στο δρόμο της μέλισσας» τα γνωρίζαμε από καιρό. Τα είχαμε διαβάσει και είχαμε ταξιδέψει μαζί τους στην ελληνική επαρχία, στο χωριό μας, αφού οι ιδέες είναι παρμένες από την ζωή της περιφέρεια, έχουν στοιχεία λαογραφικά. Όσο για τα ταξιδιωτικά, είναι αφηγήσεις από ταξίδια του με την Εθνική Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών στο εξωτερικό.

Τα διηγήματα και τα ταξιδιωτικά του Π.Λ. έχουν πολλές αρετές. Πρώτα πρώτα γιατί μιλάνε για τις ρίζες μας, έπειτα γιατί είναι γραμμένα με ύφος αδρό, λιτό, χωρίς πολλές περιγραφές, έχουν καίριο λόγο και στόχο, αγγίζουν την ψυχή του αναγνώστη και προχωρούν βήμα βήμα προς το τέλος, την ολοκλήρωση.

Να ένα δείγμα από το διήγημα «Το πάθημα του Θανασούλα»:

«Μετά το ΄21 και όσο περνούσε ο καιρός, αργά αλλά σταθερά, ευρωπαϊκά έθιμα, συνήθειες και τρόποι ζωής, μαζί και πολιτιστικά ρεύματα έκαναν την εισβολή τους στη χώρα μας. Ήταν πια γεγονός πως η πατρίδα μας γίνονταν χώρα της Ευρώπης. Στο ντύσιμο η φουστανέλα, το εθνικό μα ένδυμα, ο ντουλαμάς και η πουκαμίσα, έδιναν τη θέση τους στα παντελόνια, στα σακάκια, στα κοστούμια και στα πουκάμισα, με τα μανικέτια και το γιακά, τα τσαρούχια στα παπούτσια, σκαρπίνια ή άρβυλα, η σκούφια στην τραγιάσκα και στα ψηλά καπέλα, η κάπα στο παλτό ή με το όνομά του το ελληνικό, πανωφόρι, ή στο ημίπαλτο, μακρύ σακάκι πιο χοντρό, γνωστό με το χωριάτικο όνομα πατατούκα. Ήταν κι άλλα εξαρτήματα, όπως το παπιγιόν, η γραβάτα, το μονόκλ, το γάντι, μα αυτά δεν έφτασαν στο χωριό, τα κράτησε η πόλη».

Έπειτα ο Π.Λ. χρησιμοποιεί πολύ σωστά τα σημεία στίξεως, κάτι που λείπει από τους σύγχρονους λογοτέχνες, οι οποίοι δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιήσουν, κι όταν το παρατηρείς απαντούν ότι δεν δίνουν σημασία στα κόμματα και τις τελείες (;), γιατί τους ενδιαφέρει το θέμα και οι ιδέες. Μπορεί να είναι έτσι, πάντως ο Π.Λ. κι εδώ πετυχαίνει να μας δίνει τις εικόνες και τις περιγραφές με σωστά σημεία στίξεως και να νιώθουμε ό,τι διαβάζουμε.

Την κεντρική διάθεση έχει το βιβλιοπωλείο «Ναυτίλος» (Χαρ. Τρικούπη 28, τηλ. 210-3616204).

Β.Α.Λ.