8.08.2006

Διαμαντής Σούστας

Λαογραφική-Ιστορική Μελέτη

του Κων. Γ. Παπαδόπουλου


Ο συν. Λυκειάρχης κ. Κωνσταντίνος Γ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, εξέδωσε ένα μικρό βιβλίο, μελέτη, αναφερόμενο στον ελληνοδιδάσκαλο Διαμαντή Σούστα, ο οποίος άφησε ιστορία στο Μεσολόγγι. Σχετικά με το θέμα – που δημοσίευσε και η «Ρουμελιώτικη Εστία» - μίλησε προ καιρού ο συγγραφέας σε εκδήλωση στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου. Έτσι τώρα μας δίνει την ομιλία του αυτή, πλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό και άλλα στοιχεία, χρήσιμα για τον αναγνώστη.

Όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Θόδωρος Μυλωνάς:

«Ο Διαμαντής Σούστας ήταν δάσκαλος που με την ανθρωπιά του, το πάθος του για την αποστολή του, την απεριόριστη αγάπη για τους μαθητές, με τη διδασκαλία του, τη διαγωγή του, τον ψυχικό και παιδαγωγικό εξοπλισμό, τη συμμετοχή του στα κοινωνικά και παιδαγωγικά δρώμενα του Μεσολογγίου και γενικά την όλη πολιτεία του, άφησε εποχή».

Παρόμοιες εκδόσεις προσφέρουν στη μελέτη της ελληνικής παράδοσης και ιδιαίτερα στην πολιτιστική ιστορία της Ρούμελης, που μας προσφέρει απλόχερα και με πολλή καλή παρουσίαση για τον ελληνοδιδάσκαλο Διαμαντή Σούστα, ο συγγραφέας κ. Κων. Γ. Παπαδόπουλος. Του αξίζουν συγχαρητήρια.

Ο μεσολογγίτης ποιητής Μίλτος Μαλακάσης είχε δάσκαλο τον Δ.Σ., και του έγραψε ορισμένα ποιήματα. Αργότερα οι δύο άντρες συνδέθηκαν με βαθιά φιλία. Παραθέτουμε ένα τετράστιχο του Μίλτου Μαλακάση με τίτλο «Ρομαντισμοί» (από τα «Αντίφωνα») αφιερωμένο στον δάσκαλό του:

Μ΄ άλλα πολλά που επρόδωσα τον ίδιο εμένα, αναπολώ

κάποια αλαφρά μονόξυλα, κάποια αραγμένα πλοία,

κι εσέ, που όταν δε χάνεσαι μ΄ ένα πανάκι απ΄ το γιαλό,

κάθεσ΄ εκεί διαβάζοντας ρομαντικά βιβλία.

Β.Α.Λ.