1.09.2006

Φθιώτιδα

Η Φθιώτιδα, νομός με υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή, διαθέτει ωραία παραθαλάσσια θέρετρα με εξαιρετικές πολυσύχναστες παραλίες αλλά και ορεινές ομορφιές.
Η Λαμία μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Στο χώρο που βρίσκεται τώρα η Λαμία, υπήρχε και η αρχαία πόλη, πράγμα το οποίο δηλώνει τους πολιτισμικούς θησαυρούς που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Αξίζει να γίνει επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, επίσης αξιόλογες είναι οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Λουκά και της Παναγίας της Αρχοντικής που θα σας εντυπωσιάσουν.
Τα Καμένα Βούρλα, είναι χτισμένα σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, ακριβώς δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο τουριστικό θέρετρο ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας. Οι διακοπές στα Καμένα Βούρλα χαρακτηρίζονται από πληρότητα που σπάνια συναντά κανείς. Ο συνδυασμός θάλασσα – βουνό – ιαματικές πηγές , μαζί με την εύκολη πρόσβαση σε κοντινές παραλίες και νησάκια, εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, καθώς και σε γραφικά χωριά της Φθιώτιδας, κάνουν τις διακοπές μοναδικές. Τα αξιοθέατα του διευρυμένου Δήμου των Καμένων Βούρλων είναι πολλά και ποικίλα. Ένα από αυτά, το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κτισμένο τον 11ο- 12ο αιώνα μ.Χ., αποτελεί ένα ανεκτίμητο ιστορικό μνημείο. Η θέα από τη μονή προς το Μαλιακό κόλπο είναι μοναδική. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη μονή βρίσκεται η Καρυά, παραδοσιακό ορεινό χωριό με καταπληκτική θέα στους γύρω ορεινούς όγκους. Μια θαυμάσια ευκαιρία για όλους τους προσκυνητές είναι να επισκεφθούν τη Μονή στον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.
Η ιστορική γέφυρα του Γοργοπόταμου, είναι πολύ γνωστή σε όσους γνωρίζουν την ελληνική ιστορία. Ανατινάχτηκε από τις αντάρτικες δυνάμεις στις 25 Νοεμβρίου 1942 προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που τον καιρό εκείνο μάχονταν στην Αφρική.
Οι Θερμοπύλες, παγκοσμίως γνωστές, για τη μάχη μεταξύ των Περσών με τον βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα και τους 300 στρατιώτες. Αξίζει να επισκεφθείτε το άγαλμα του Λεωνίδα, το οποίο ανεγέρθηκε σε ανάμνηση της μάχης των Θερμοπυλών. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστορική γέφυρα της Αλαμάνας.