3.04.2006

Το Λιδωρίκι

Eδρα του Δήμου Λιδωρικίου με 1.500 κατοίκους, είναι η «καρδιά» των Δωριέων. Ξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο για τους παραθεριστές. Ο πανύψηλος, αιωνόβιος πλάτανος της κεντρικής πλατείας προσφέρει δροσιά και ξεκούραση.
Υπήρξε στο πέρασμα των αιώνων προπύργιο και άπαρτο κάστρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις «Θερμοπύλες» της ευρύτερης περιοχής.

Η ιστορία του Λιδωρικίου, ηρωική και πλούσια, αρχίζει από την εποχή των Δωριέων, όπως μαρτυράει το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής (αρχαία φρούρια, οικισμοί). Στα μεσαιωνικά χρόνια το Λιδωρίκι αποτελούσε το κέντρο της τοπικής αντίστασης κατά των Σλάβων επιδρομέων. Από την εποχή του Λέοντα ΣΤ', του Σοφού (865-912 μ.Χ.) η ορθόδοξη Επισκοπή του Λιδωρικίου ανακόπτει τη Λατινική διείσδυση στην περιοχή και οι Λιδωρικιώτες (οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του) ανθίστανται σε Φράγκους, Καταλανούς. Βενετσιάνους (μνημεία αντίστασης τα τοπικά μεσαιωνικά κάστρα, οι επισκοπές και τα μοναστήρια, το πλήθος των γραπτών μαρτυριών, η συμμετοχή στη μεγάλη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, κ.ο.κ.).
Κατά την τουρκοκρατία όλη η περιοχή του Λιδωρικίου βρίσκεται σε διαχρονικό αγώνα κατά των τυράννων (πλήθος οι κλέφτες και οι αρματωλοί, ωραιότατα τα δημοτικά τους τραγούδια).
Οι Λιδωρικιώτες έχουν μεγάλη προσφορά αίματος, παρόντες σε όλους τους αγώνες του έθνους και στην αντίσταση εναντίον κάθε μορφής τυραννίας και ολοκληρωτισμού. Το Λιδωρίκι και η περιοχή του έγιναν ολοκαύτωμα κατά την περίοδο της κατοχής, με εκατοντάδες αθώων θυμάτων. Λυτό το τραγικό γεγονός προκάλεσε την αναβάθμιση της Κοινότητας Λιδωρικίου και την προαγωγή της τιμητικά σε Δήμο Λιδωρικίου που είναι Ιστορικό, Επικοινωνιακό, Εκπαιδευτικό, Οικονομικό και Διοικητικό κέντρο της ορεινής κυρίως Δωρίδας (πρωτεύουσα της επαρχίας Λιδωρικίου κατά την τουρκοκρατία και πρωτεύουσα της επαρχίας Δωρίδας από το 1833). Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της.

Πηγή Νομαρχία Φωκίδος