Ένας τόμος για τον Βλάση Γαβριηλίδη
Σ΄ ένα τόμο εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών η νέα εργασία του ρουμελιώτη δημοσιογράφου Κώστα Σαρδελή, με τίτλο «Βλάσης Γαβριηλίδης, 1848-1920-Μεγάλος Αναμορφωτής της Ελληνικής Δημοσιογραφίας και Πνευματικός Ηγέτης». Πρόκειται για ένα τόμο, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Άπαντα του Βλάση Γαβριηλίδη», αφού ο συγγραφέας του συγκέντρωσε πλούσιο δημοσιευμένο υλικό στις εφημερίδες και τα έντυπα που εργάστηκε ή διεύθυνε ο Βλάσης Γαβριηλίδης και, φυσικά, άρθρα του από την εφημερίδα «Ακρόπολις», της οποίας υπήρξε ιδρυτής-εκδότης και διευθυντής της.
Αξιοσημείωτη είναι η πλούσια παράθεση αλληλογραφίας του Βλάση Γαβριηλίδη προς πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες της εποχής του, όπου κυριαρχεί η αλληλογραφία του με τον Κωστή Παλαμά, με τον οποίο από νεαρότατης ηλικίας (του Παλαμά) τον συνέδεε αδελφική φιλία, παρά το γεγονός ότι ο Γαβριηλίδης ήταν έντεκα χρόνια μεγαλύτερος. Ήταν όμως το πνεύμα, το ταλέντο και η ποιητική δύναμη του Κωστή Παλαμά που είχε εκτιμήσει ο Βλάσης Γαβριηλίδης και ανάδειξε, υποστήριξε και προώθησε τη νέα αθηναϊκή σχολή που δημιουργήθηκε με τους Παλαμά-Δροσίνη-Καμπά.
Ο Κ.Σ. μας έδωσε ένα πολύτιμο βιβλίο, διασώζοντας κείμενα και μνήμες της ελληνικής δημοσιογραφίας, από τον μεγαλύτερο δημοσιογράφο του 20ου αιώνα, τον Βλάση Γαβριηλίδη, του οποίου τα κείμενα υπήρξαν οδηγός για τους νεώτερους αρθρογράφους, αλλά και οι ιδέες του, η ανεξαρτησία του πνεύματός του και η δικαιοκρισία του στην αντικειμενική παράθεση των θεμάτων του αποτελούν και σήμερα φάρο φωτεινό της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ο λόγος του καυστικός, άλλοτε ειρωνικός, ποτέ όμως προσβλητικός. Τα παραδείγματά του δεν έθιγαν, αλλά αποτελούσαν το πλαίσιο της κριτικής, μέσα στο οποίο τοποθετούσε πρόσωπα και γεγονότα. Να ένα παράδειγμα από απόσπασμα άρθρο του:
«Η ρητορική του κ. Τρικούπη ήτο μαχητική. Ήτο σφύρα ατμήρης που κατεφέρετο κατά του ακροατηρίου του. Εάν ήτο δυνατόν να ομιλούν οι ταύροι, τοιαύτην θα μετεχειρίζοντο ρητορικήν. Με την αυτήν όμως ορμήν που μεταχειρίζεται ο ταύρος τα κέρατά του, μετεχειρίζετο ο Χαρίλαος Τρικούπης την φωνήν και τον λόγον του.»
Οι παρομοιώσεις γλαφυρές, οι εικόνες συνεχείς και ο στόχος του μηνύματος του Βλάσης Γαβριηλίδη καίριος. Λόγος γνήσιος, δημοσιογραφικός.
Β.Α.Λ.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home