3.31.2006

Συνταγή για ψάρι

Ψάρια σαβόρο

Παίρνουμε μικρά ψάρια, κατά προτίμηση μπαρμπούνια ή μαρίδες ή γόπες ή φέτες από χονδρό ψάρι. Αφού τηγανίσουμε τα ψάρια, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα διατηρούμε ζεστά, μέσα δε στο τηγανόλαδο προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι και μερικές κουταλιές αλεύρι με ξύλινο κουτάλι ενώ το τηγάνι είναι στη φωτιά, όσο που το αλεύρι παίρνει χρώμα ξανθό προς το καστανό. Τότε ρίχνουμε αμέσως στο τηγάνι τα εξής (επί αναλογίας μιάς οκάς ψαριών): 1/2 φλυτζάνι ξύδι καλό, δυνατό, 1-2 φλυτζάνια νερό, λίγο κρασί άσπρο (αρετσίνωτο), λίγη ντομάτα φρέσκια, πολτοποιημένη, μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, λίγο σκόρδο λιωμένο, λίγο δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Όταν τα ρίξουμε όλα αυτά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το ξύλινο κουτάλι και ενώ η σάλτσα βράζει ρίχνουμε μέσα 150 δράμια μαύρη σταφίδα, αφού την πλύνουμε καλά.

Όταν η σταφίδα φουσκώσει τη μαζεύουμε με τρυπητή κουτάλα και τη βάζουμε στην πιατέλα που έχουμε τα ψάρια. Τη σάλτσα την αφήνουμε στη φωτιά, να δέσει λίγο ακόμα και, όταν γίνει αρκετά πυκνή, περιχύνουμε με αυτήν τα ψάρια και τη σταφίδα. Αν θέλουμε επίσης μπορούμε να παραλείψουμε το κρασί και τη ντομάτα ή και τη ζάχαρη.

Κολιοί στο φούρνο πλακί

Αν και μπορεί να θεωρείται αυγουστιάτικο πιάτο, στην Κέρκυρα οι κολιοί είναι άφθονοι και πεντανόστιμοι και τον Ιούλιο. Τους μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι και λεμόνι για δυο ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια χωρίς να αδειάσουμε το ζουμί προσθέτουμε πολύ κρεμμύδι, σκόρδο, μαίντανό, πιπεριά, τομάτα φρέσκια, λάδι και τους ψήνουμε για μια ώρα περίπου. Προς το μέσον του ψησίματος καλά είναι να προσθέσουμε, αν δεν τόχουμε πιεί όλο, και ένα ποτηράκι λευκό κρασί.

Mπακαλιαρόπιτα

Υλικά: 1 κ. μπακαλιάρος, 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, πολύ μαϊντανό - άνιθο, 1 πατάτα κομμένη σε κύβους, τομάτα (ανάλογα την όρεξή μας), 1 φλυτζάνι ρύζι, 1 φλυτζάνι λάδι Για το φύλλο: αλεύρι σκληρό, λάδι, κρασί λευκό αρετσίνωτο όσο πάρει

Γέμιση: Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο. Τον καθαρίζουμε και τον ξαίνουμε (μικρά κομμάτια). Ρίχνουμε το 1/2 του λαδιού στην κατσαρόλα. Μαραίνουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τα μυρωδικά, την πατάτα, το ρύζι, την ντομάτα τριμμένη, όλα μέσα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Εαν χρειαστεί προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Ανοίγουμε δύο χονδρά κομμάτια φύλλου, αρχικά πλάθοντας το με λίγο λάδι, συνεχίζοντας με κρασί αντί νερού. Έχουμε αλείψει ένα ταψί με λάδι. Απλώνουμε το φύλλο, βάζουμε τη γέμιση, κλείνουμε τα χείλη του φύλλου και τα αλείφουμε με νερό ώστε να κολλήσει το πάνω φύλλο. Το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 C.

1 Comments:

At 7:14 μ.μ., Blogger ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ said...

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home