3.24.2006

Ομιλία για τον Γιάννη Βλαχογιάννη

Την ζωή και το έργο του ρουμελιώτη λόγιου Γιάννη Βλαχογιάννη παρουσίασε σε ομιλία του ο δικός μας, μέλος του ΠΚΡ, κ. Δημήτρης Κουτσουλέλος. Η ομιλία έγινε στην αίθουσα των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων λογοτεχνικών εκδηλώσεων της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΕΛ κ. Δημ. Τσουκνίδας.
Ο κ. Δημ. Κουτσουλέλος, με συνοπτικό λόγο, παρουσίασε την ζωή του επαχτίτη Γιάννη Βλαχογιάννη, αναφέρθηκε με δωρικό λόγο στο ποιητικό, πεζό, αφηγηματικό, λαογραφικό και ιστορικό έργο του μεγάλου συγγραφέα και διάβασε αποσπάσματα από διηγήματά του, που έχουν ιστορικό χαρακτήρα. Το ένα για τις σουλιώτισσες και το άλλο για την ΄Εξοδο του Μεσολογγίου.

Η ομιλία του κ. Δ.Κ. ήταν αδρή, σύντομη, λιτή, χωρίς πολλές περιγραφές και ανούσιες αναφορές με καίρια σκόπευση στον άνδρα Γιάννη Βλαχογιάννη και το έργο του, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχει και η δημιουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, που διετέλεσε πρώτος διευθυντής τους, διορισμό που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκτιμώντας το συλλεκτικό έργο του σε έγγραφα και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα του Αγώνα της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Στην κηδεία του, το 1945, απάγγειλε ποίημα αφιερωμένο στο μεγάλο νεκρό ο Άγγελος Σικελιανός.

Β.Α.Λ.