3.06.2006

ΘΕΡΜΟ

Σε καταπράσινο περιβάλλον η μικρή αυτή κωμόπολη, που ήταν άλλοτε τόπος εξορίας αποτελεί σήμερα τόπο για ανάπαυση και περισυλλογή. Απέχει 100 χλμ. ΒΑ από το Μεσολόγγι, έχει 2.266 κατοίκους και βρίσκεται πλάι στην Τριχωνίδα λίμνη. Κοντά στο χωριό βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Θέρμου, που υπήρξε πανάρχαιο πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών.

Αξιοθέατα αποτελούν:

Ο αρχαιολογικός χώρος με ερείπια του ναού του Θερμίου Απόλλωνα και του «Κοινού των Αιτωλών». Μεγάλη στοά μήκους 170 μέτρων και βάσεις ανδριάντων. Διατηρούνται γύρω από το ναό βάσεις σπιτιών και μια κρήνη με τρεις κρουνούς. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο που περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στο ναό του Θερμίου Απόλλωνα και της Καλυδώνας, πήλινα ειδώλια από τη Χρυσοβίτσα, ρωμαϊκές στήλες κ.α. Στην κοινότητα στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Αποκούρου.

Στο χωριό Αγία Σοφία -3 χλμ. Δ- υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου, που είναι χτισμένος στις βάσεις του ναού της Αρτέμιδος.

Στο χωριό Μεγαδέντρο -3 χλμ. 8- την πατρίδα του Κοσμά του Αιτωλού, η εκκλησία του Αγίου Κοσμά.

Το μοναστήρι της Μυρτιάς -6 χλμ. Δ- είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και ιδρύθηκε το 1491, σύμφωνα με την κτιτορική επιγραφή.

Αξιόλογα είναι επίσης τα μοναστήρια του Καταφυγίου -9 χλμ. 8- με παλιές ωραίες τοιχογραφίες, και της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα -4 χλμ. Β-.

Πηγή: Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας