3.06.2006

ANTIΚΥΡΑ. Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Η Αντίκυρα, παραλιακή πόλη της αρχαίας Φωκίδας, είναι και σήµερα, όπως και στην αρχαιότητα, ασφαλές λιµάνι στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Μέχρι το 1960 ήταν ένα µικρό ψαροχώρι. Ένα ψαροχώρι που δημιουργήθηκε από ξένους ψαράδες που άραξαν στη Φωκική παραλία και από ντόπιους Δεσφινιώτες που κατέβαιναν ως εκεί με τα ζώα τους. αλλά στα κατοπινά χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται µε ταχύτατο ρυθµό.

Στα νεότερα χρόνια η Αντίκυρα αρχίζει να εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο της ιστορίας του περασμένου αιώνα. Αρχικά, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, αποτέλεσε με τη Δεσφίνα το Δήμο της Αντίκυρας, για να γίνει ξεχωριστεί κοινότητα, να ξαναενωθεί και οριστικά το 1943 να αποτελέσει τη Κοινότητα Αντίκυρας και να συμπεριληφθεί στο Νομό Βοιωτίας.

Σήµερα είναι µια σύγχρονη κωµόπολη µε υποδοµές φιλοξενίας και διασκέδασης στη στεριά και στη θάλασσα, µε βιολογικό καθαρισµό λυµάτων, µε συνεχώς αναδεικνυόµενα τα αρχαιολογικά ευρήµατα, µε όµορφες παραλίες, µε πολιτιστική ανάπτυξη, µε τακτικές συγκοινωνίες. Η Αντίκυρα, από τη γεωγραφική της θέση, έχει το πλεονέκτηµα να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και δίπλα στον Όσιο Λουκά, στην Αράχοβα και τον Παρνασσό, στους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι, καθώς και στη Δεσφίνα αλλά και στον ορεινό όγκο του Ελικώνα.

Το σηµερινό της όνοµα το πήρε το 1929 ενώ, το παλαιότερο «Aσπρα Σπίτια» ξαναζωντανεύει στο νέο οικισµό που δηµιουργήθηκε ανατολικά της Αντίκυρας.

Η Αντίκυρα διαθέτει λιµάνι πρόσδεσης µικρών σκαφών µε παροχές ρεύµατος και νερού και ο λιµενοβραχίονας προσφέρει προστασία από όλους τους ανέµους. Επίσης το λιµανάκι της πρώτης παραλίας του Αγίου Ισιδώρου είναι ένα φυσικό αλιευτικό καταφύγιο και µπορεί να χρησιµοποιηθεί σαν λιµάνι καταφυγής σε περίπτωση άσχηµων καιρικών συνθηκών.

Ο επισκέπτης µπορεί να απολαύσει τη θάλασσα κολυµπώντας είτε µέσα στην Αντίκυρα είτε στις δύο πλαζ του Αγίου Ισιδώρου, στις οποίες υψώνεται επί σειρά ετών η γαλάζια σηµαία, είτε τέλος στη νέα πλαζ στο «Λιµάνι Κούτρου».

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια θα βρει κανείς φρέσκο ντόπιο ψάρι και θα έχει τη δυνατότητα ερασιτεχνικής αλιείας και ψαροντούφεκου, όπως και διαφόρων άλλων θαλάσσιων ενασχολήσεων.