Αμφίκλεια
Η Αμφίκλεια είναι πόλη που ανήκει στο νομό Φθιώτιδος της Στερεάς Ελλάδας.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Σ' αυτό συμβάλλει το γειτονικό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, το οποίο κατακλύζουν πολλοί λάτρεις των χειμερινών σπορ κάθε σαββατοκύριακο το χειμώνα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, σε μία καταπράσινη περιοχή, με καταπληκτικούς ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες με εξαίσια ρουμελιώτικα εδέσματα. Συνυπολογίζοντας και τους φιλόξενους και απλοϊκούς κατοίκους η Αμφίκλεια εξελίσσεται σε σημαντικό τουριστικό προορισμό, ιδανικό για διακοπές και απόδραση από την καθημερινότητα της πόλης.
Γεωγραφία
Η Αμφίκλεια είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου. Ο δήμος Αμφίκλειας περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Αμφίκλειας, Δρυμαίας, Παλαιοχωρίου, Ξυλικών, Τιθρωνίου και Μπράλου. Κατά την απογραφή του 2001, η Αμφίκλεια είχε 3.523 κατοίκους
Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παρνασσού και μπροστά της απλώνεται η κοιλάδα του ποταμού Κηφισσού. Απέχει 14 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και 181 χιλιόμετρα από την Αθήνα και συνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο με καθημερινά δρομολόγια.
Ιστορία
Η Αμφίκλεια είναι μία πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων. Η πρώτη ονομασία της πόλης ήταν Αμφίκαια. Καταστράφηκε από τους Πέρσες. Στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Δαδί (όπως είναι γνωστή στους κατοίκους της περιοχής μέχρι τις μέρες μας). Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας παρουσίασε πολύ μεγάλη ακμή. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή της στον απελευθερωτικό αγώνα. Μετέπειτα ονομάστηκε Αμφίκλεια και έγινε διοικητικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής, θέση που διατηρεί μέχρι την σημερινή εποχή.
Πολιτισμός
Πολιτιστικά η Αμφίκλεια είναι μία ιδιαίτερη πόλη. Σημαντική η αρχιτεκτονική της (θεωρείται διατηρητέος οικισμός), πανέμορφα παραδοσιακά καλντερίμια, μεγαλοπρεπέστατες εκκλησίες, απείρου κάλλους βρύσες και υπέροχες πλατείες συνθέτουν την εικόνα της Αμφίκλειας. Μιά εικόνα μοναδική αν προσθέσουμε το φυσική ομορφιά της περιοχής.
Παράλληλα διατηρεί στο ακέραιο όλα τα ρουμελιώτικα έθιμα όπως τους λάκκους το Πάσχα, τη γιορτή της Αναλήψεως (γιορτή των κτηνοτρόφων), τα παραδοσιακά Χριστούγεννα, το τέταρτο όνομα και άλλα πολλά ήθη και έθιμα. Αξιοσημείωτες είναι και οι απόκριες στην Αμφίκλεια με το άναμα τέραστιων φωτιών (Χέη) και την παρέλαση μασκαράδων. Μοναδική πανελλαδικά είναι και η γιορτή του ψωμιού.
Από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home