5.14.2006

ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ

Η περιοχή της Φωκίδας, που είναι ευρύτερα γνωστή για την ιστορία της, λόγω ελλιπούς διαφήμισης δεν αποτελεί μεγάλο τουριστικό θέρετρο (μ’ εξαίρεση τους Δελφούς) κι αυτό γιατί δε γνωρίζει κανείς ακριβώς τι μπορεί να δει και που να πάει. Εν όψει του καλοκαιριού θα θέλαμε να τιμήσετε τον ευλογημένο τόπο της ελιάς με μια επίσκεψη σας , γι’ αυτό και σας προβάλλουμε κάποια αξιοθέατα της πανέμορφης Άμφισσας!

Η Άμφισσα ή Σάλωνα, πρωτεύουσα του νομού, στέκει αγέρωχη με το καλοδιατηρημένο κάστρο (κάστρο της Ωριάς) στην κορυφή (απ’ την εποχή Ενετών-Καταλανών), του οποίου τα τείχη μπορείτε να διακρίνετε με μια βόλτα, θαυμάζοντας εξίσου και την πανέμορφη θέα της πόλης! Δεν πρέπει να παραλείψετε να πάτε στην παραδοσιακή και διατηρητέα συνοικία Χάρμαινα, απ’ όπου και το ομώνυμο στοιχειό που τιμούν οι ντόπιοι κατά τις Απόκριες, αλλά και στις παλιές βιοτεχνίες, τα κουδουνάδικα, τα βυρσοδεψία κ.λ.π. εκεί. Η πάνω πλατεία της πόλης ήταν το κέντρο της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης του τόπου, με τα παλιά καφενεία, τις βεγγέρες που γίνονταν και τα περίτεχνα νεοκλασικά κτίσματα, που στολίζουν βέβαια και τώρα όλη την πόλη. Η κάτω πλατεία ή πλατεία Ησαΐα , απ’ τον επίσκοπο και εθνικό ήρωα, συγκεντρώνει πλήθος μαγαζιών και καταστημάτων και την στολίζει το λαμπρό πνευματικό κέντρο της πόλης. Είναι εντυπωσιακό το θέαμα των ασημένιων στον ήλιο ελιών, καθώς και τ’ απομεινάρια των παλιών ελαιοτριβείων στην περιοχή. Αξίζει, τέλος, μια επίσκεψη στο ξεχωριστό ιστορικό-αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, με πλήθος ευρημάτων και με μια πλούσια συλλογή αρχαίων και νεότερων νομισμάτων, στο λαογραφικό μουσείο, καθώς και στα σπίτια των οπλαρχηγών της επανάστασης, όπως του Δυοβουνιώτη, του Πανουργιά κλπ.

Η πόλη γέννησε μεγάλους διανοούμενους, πολιτικούς, ιερείς, ήρωες. Ο Α. Δελμουζος ξεχωρίζει ως παιδαγωγός και γίνεται πρότυπο, ο Γιαγτζής γίνεται ισχυρός οικονομικά και ευεργετεί, ο Σπ. Παπαλουκάς διαπρέπει στις τέχνες, ο Επίσκοπος Ησαΐας και οι οπλαρχηγοί πρωτοστατούν στην επανάσταση του 1821. Και η θρησκευτικότητα της περιοχής αντικατοπτρίζεται στους περίτεχνους ναούς που χτίστηκαν για τον Ύψιστο: η Μητρόπολη με τις εξαίρετες αγιογραφίες του Σπ. Παπαλουκά (είχε υποστεί ζημιές απ’ το Β Παγκόσμιο πόλεμο), ο βυζαντινός ναός του Σωτήρος του 12ου αιώνα και το εκκλησάκι του Αι-Γιώργη που προσέχει την πόλη απ’ το λόφο.

Ο νομός Φωκίδας συνδυάζει μακραίωνη ιστορία, παράδοση, αξιοθέατα, φύση. Μια επίσκεψη στους περίλαμπρους Δελφούς, στο γραφικό ναυτικό Γαλαξίδι, στα χώρια της ορεινής Φωκίδας (στα Βαρδούσια, τη Γκιώνα και τον Παρνασσό), όπως στους Πενταγιούς, στην Αρτοτίνα κλπ, καθώς επίσης και στα χωριά-κωμοπόλεις της παραθαλάσσιας Φωκίδας ( Ερατεινή, Αγ. Νικόλαος-που συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Αίγιο, Μαραθιά, Τροιζόνια, που είναι και το μοναδικό νησί του Κορινθιακού κόλπου, κ.λ.π.) θα σας μαγέψουν και θα σας συνεπάρουν σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο, στην ιστορία και στην πλανεύτρα φύση της Ελλάδας.

ΧΡΥΣΑ ΠΟΥΛΟΥ