9.30.2005

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.)

Στην περιοχή Αμπάρια Παναιτωλίου Τριχωνίδας λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από το πρόγραμμα LIFE-Φύση με χρηματοδότες την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Στο Κέντρο αυτό, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με την Τριχωνίδα, τους σημαντικούς οικοτόπους της περιοχής, τις απειλές και τα μέτρα προστασίας τους. Η ενημέρωση γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό με ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου, μέσω προβολής εκπαιδευτικών video και διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κανονίσετε κάποια ομαδική επίσκεψη επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του Κέντρου Περιβάλλοντος στο τηλέφωνο 26410-51203 ή στο e-mail kepetri@otenet.gr

«Αγροτοποιμενική Διατροφή Φλωριάδας Αιτωλοακαρνανίας»

Μιχάλης Οικονόμου και Παντελής Παπαστάθης

Ένας τόμος 211 σελίδων με το παραπάνω θέμα εντυπωσιάζει. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες συνταγές φαγητών, που να διασώζονται σ΄ ένα μικρό χωριό του Βάλτου της Αιτωλοακαρνανίας, στη Φλωριάδα. Πρόκειται για ένα χωριό ημιορεινό, που βρίσκεται στην άκρη του νομού Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο Κομπότι της Άρτας, μας πληροφορούν οι συγγραφείς. Σ΄ αυτό το φτωχό χωριό, όπου οι κάτοικοί του ντυνόντουσαν απλά και έτρωγαν λιτά, με αγαθά που τους χάριζε η φύση και το βουνό, με το γάλα της κατσίκας και το κρέας από τα ζώα που τρέφανε, αναπτύχθηκε η μαγειρική τέχνη των γυναικών. Μαγειρεύανε αυτά τα απλά και γνήσια προϊόντα με φαντασία και μεράκι, δημιουργώντας ποικιλίες συνταγών, που το κάθε νοικοκυριό διέθετε, ανάλογα με την τέχνη της κάθε μαγείρισσας-νοικοκυράς της Φλωριάδας!
Οι δυό συγγραφείς, ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Παντελής Παπαστάθης θελήσανε να κρατήσουνε ζωντανή την μνήμη αυτών των μαγειρεμάτων, όχι για να κάνουν ένα οδηγό μαγειρικής, αλλά για να διασώσουνε τη διατροφική παράδοση του χωριού τους. Mαγνητοφωνήσανε τη θεία Στελίνα, τη Θεοδώρα χήρα Στέλιου Παπαστάθη, γεννημένη του 1920, που τους μετάδωσε, με γνήσια ντοπιολαλιά –την οποία διατηρήσανε στο βιβλίο- ένα σωρό συνταγές με ψωμιά, με γλυκά και κουλούρια, με κρέατα και όσπρια, με ζυμαρικά και χορταρικά, με πίτες και ψαρικά ακόμα και ποτά, όπως το τσίπουρο και η γκόρτσα. Με ένα σωρό καθημερινά υλικά που γεννά η ελληνίδα γη και τα βουνά της Ρούμελης.
Η εργασία των δύο συγγραφέων είναι εξαιρετική. Είναι απολαυστική στην ανάγνωση, γευστική συνάμα, εκπαιδευτική και εξόχως λογοτεχνική, γιατί διασώζει συνήθειες των κατοίκων ενός ημιορεινού χωριού, διατηρώντας ζωντανό το τοπικό ιδίωμα των συνταγών, το οποίο κι αυτό λεξικογραφούνε για βοήθεια του αναγνώστη. Αποτελεί το βιβλίο μία σημαντική λαογραφική συμβολή στο θησαυροφυλάκιο της Ρούμελης.

(Έκδοση της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας Αττικής, Αθήνα 2004).
ΒΑΛ

9.23.2005

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΠΚΡ

Aξιέπαινη η πρωτοβουλία της εφημερίδας «Ρουμελιώτικη Εστία» ν΄ αποκτήσει ιστοσελίδα και να μπει στον κυβερνοχώρο η Ρούμελη. Με την ιστοσελίδα αυτή οι ρουμελιώτες, όπου κι αν βρίσκονται, σ΄ όποιο σημείο της γης, μπορούν να επικοινωνούν με την εφημερίδα, με το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών και με την πατρίδα. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη η ιστοσελίδα –site- στο διαδίκτυο –Internet- και με το σύγχρονο αυτόν τρόπο να γίνεται η επικοινωνία των Ρουμελιωτών.

Βασίλης Κόκκινος
Επ. Πρόεδρος Αρείου Πάγου

9.19.2005

Διοικητικό Συμβούλιο "Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών"


Πρόεδρος Βασίλειος Κόκκινος, επίτιμος πρόεδρος Αρείου Πάγου.
Α΄ Αντιπρόεδρος Παύλος Τούτουζας, καθηγητής καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Β΄ Αντιπρόεδρος Ιωάννης Μοσχολιός, Επιχειρηματίας.
Γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Δημητρίου, δικηγόρος.
Ταμίας Ευθύμιος Παπανικολάου, γεωπόνος-εδαφολόγος.
Μέλος Κων. Τσιλιγιάννης σύμβουλος επιχειρήσεων.
Μέλος Παναγιώτης Βλάχος, τ. γενικός επιθεωρητής Μ.Ε.
Μέλος Αθανάσιος Γκολτσής, Αρεοπαγίτης.
Μέλος Σταύρος Μπαλτάς, επίτιμος πρόεδρος ΑΣΔΥ.
Μέλος Ηλίας Παπανδρέου, αρχιτέκτων-μηχανικός.
Μέλος Βασίλειος Κουκουτσής, δικηγόρος.
Μέλος Φωτεινή Ρήγα-Βόλικα, συμβολαιογράφος.
Μέλος Κωνσταντίνος Νικολέντζος, αρχαιολόγος.
Μέλος Ελένη Μπαρλή, βοηθός χειρ. Οδοντιάτρου.
Μέλος Ιωάννης Χλωρογιάννης, Καρδιοχειρουργός.

Υπεύθυνος της εφημερίδας «ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» και του σημείου επικοινωνίας –blogspot- www.roumeliotikiestia.blogspot.com είναι ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Β.Α. Λαμπρόπουλος

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

H μικρή αρχαιολογική συλλογή Θηβών στις αρχές του 20ου αιώνα εμπλουτίστηκε σε τέτοιο βαθμό από τις ανασκαφές στην Βοιωτία, ώστε έγινε επιτακτική η ανάγκη ανεγέρσεως νέου κτιρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 9-12-1962. Λόγω του πλούτου των αρχαιολογικών ευρημάτων στο νομό Βοιωτίας προγραμματίζεται η επέκταση του μουσείου με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο προαύλιο του Μουσείου υπάρχει και ο μεσαιωνικός πύργος Σεντ-Ομέρ.

Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται:
· Προϊστορική συλλογή
· Μυκηναϊκή συλλογή Τανάγρας
· Συλλογή γλυπτών Αυλίδας - Θεσπιών
· Συλλογή αγγείων από το νεκροταφείο Μυκαλησσού (Ριτσώνας)
· Συλλογή αγγείων και χάλκινων από διάφορες θέσεις


Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:
Μοναδικός θησαυρός από 42 σφραγιδοκύλινδρους με γλυπτές παραστάσεις που προέρχονται από τη Μεσοποταμία. Βρέθηκαν στο λεγόμενο "Νέο Καδμείο" της Θήβας. Εκτίθενται 28 από αυτούς. Μυκηναϊκής περιόδου, 13ος αιώνας π.Χ.
Πυξίδα (κοσμηματοθήκη) από ελεφαντόδοντο. Από τάφο της Θήβας. Μυκηναϊκής περιόδου, 13ος π.Χ.
Σύνολο από 16 πήλινες λάρνακες διακοσμημένες με εικονιστικές παραστάσεις από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Τανάγρας, 13ος π.Χ.
Κούροι (αγάλματα νέων ανδρών) σχεδόν φυσικού μεγέθους από το ιερό του Απόλλωνος στο όρος Πτώον. 6ος αι. π.Χ.
Σύνολο από πέντε επιτύμβιες στήλες από μελανό λίθο με εγχάρακτες παραστάσεις πολεμιστών. Πιθανώς ανήκουν σε πεσόντες στη μάχη του Δηλίου (424 π.Χ.).
Άγαλμα Αρτέμιδος, ρωμαϊκό αντίγραφο από πρωτότυπο των κλασικών χρόνων από τον ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος.
Σύνολο από επτά πήλινες φυλλόσχημες πινακίδες ενεπίγραφες στην Γραμμική Β΄ Γραφή από την "Οπλοθήκη" στη Θήβα. Μυκηναϊκής περιόδου, 13ος π.Χ.
Επιτύμβια στήλη από το Ακραίφνιο με ανάγλυφη παράσταση νέου, επίγραμμα και την υπογραφή του γλύπτη. 6ος αι. π.Χ.
Σύνολο χάλκινων ειδωλίων και άλλων αντικειμένων (κάτοπτρο, στλεγγίδες) από την Πυρά Ηρακλέους στο όρος Οίτη.
Άγαλμα Εκάτης, ελληνιστικών χρόνων από τον ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

ΣΤΕΚΕΙ ΑΓΕΡΩΧΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ…

Το σπίτι του ποιητή Μιλτιάδη Μαλακάση στο Μεσολόγγι στέκει «γυμνό ξεσαρκωμένο», όπως θάλεγε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, δείχνοντας την αδιαφορία του Κράτους, του υπουργείου Πολιτισμού (το του Πρωθυπουργού!), των πολυπληθών πολιτιστικών και άλλων τοπικών συλλόγων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη σωτηρία του και τη συντήρησή του. Καταρρέει το ιστορικό αυτό κτίσμα στο ιστορικό τρίγωνο του Αγίου Σπυρίδωνα, της ιεράς πόλεως, δίπλα στο Μανέσειο, για να δείχνει πόσο αδιάφορες είναι οι καρδιές των αρμοδίων και πόσο ηχηρή είναι η απουσία τους.
ΒΑΛ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ: Πόλη με ιστορία και θαυμάσια ευρήματα

Η Λιβαδειά, πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ελικώνα, σε απόσταση 1,5 ώρας από την Αθήνα. Η πόλη έχει 35.000 κατοίκους είναι εμπορικό και οικονομικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με ισόρροπη ανάπτυξη της γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.
Αποτελεί πλέον διευρυμένο Δήμο, μετά τη συνένωση με τις πρώην κοινότητες Λαφύστιο και Ρωμαίικο.
Η Λιβαδειά είναι γνωστή ήδη από τον Όμηρο, που την αναφέρει με το πρώτο της όνομα, Μήδεια. Το σημερινό της όνομα το οφείλει, κατά τον Παυσανία, στον ήρωα Λεβαδό τον Αθηναίο, ο οποίος και έπεισε τους κατοίκους να κατέβουν χαμηλότερα και να χτίσουν την πόλη στη σημερινή της θέση.
Η Λιβαδειά έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με αρχηγό τον Αρκεσίλαο. Κατά τους αρχαίους χρόνους η πόλη έγινε διάσημη για το Μαντείο του Τροφωνείου Διός, ένα από τα 5 γνωστά μαντεία της αρχαιότητας και προπομπό για τους Δελφούς. Κατά τα χρόνια του Βυζαντίου, η Λιβαδειά γνώρισε αρχικά καταστροφές από τους Γότθους και άλλες βαρβαρικές επιδρομές αλλά από τον Ιουστινιανό και μετά πέρασε περίοδο ευημερίας. Στην εποχή της Φραγκοκρατίας (1205 - 1311) και στη συνέχεια κατά την Καταλανική κυριαρχία (οπότε κτίζεται το Κάστρο), η πόλη ήκμασε και απόκτησε σημαντικά προνόμια. Το 1460 περνά οριστικά στα χέρια των Τούρκων και έγινε Βιλαέτι (πρωτεύουσα) όλης της Ρούμελης.

Η Λιβαδειά είναι η γενέτειρα του θαλασσομάχου Λάμπρου Κατσώνη.Συμμετείχε από τις πρώτες πόλεις στον ξεσηκωμό του 21 αποτελώντας ορμητήριο των Φιλικών της Ρούμελης. Διάκος, Ανδρούτσος, Μπούσγος, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης είναι μεταξύ των γνωστών ηρώων που έδρασαν στην περιοχή. Απελευθερώθηκε οριστικά το 1828, και έγινε ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Η αποξήρανση της Κωπαϊδας το 1886 έδωσε νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή.

Πηγή:Δήμος Λειβαδέων - www.dimoslevadeon.gr

Αρχαίοι Έλληνες Επιστήμονες

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Αγάθαρχος ο Σάμιος, Αγαθοκλής ο Κορίνθιος, Αγάθων ο Κορίνθιος, Αγαμήδης ο Αρχιτέκτων, Αγασικράτης ο Κορίνθιος, Άγναπτος ο Αρχιτέκτων, Αλκαμένης ο Αθηναίος, Αμμώνιος ο Αρχιτέκτων, Αναξικράτης ο Μηχανικός, Ανδρόνικος ο Κυρρήστης, Ανθέμιος ο Τραλλιανός, Αντιμαχίδης ο Αρχιτέκτων, Αντιστάτης ο Αθηναίος, Αντίφιλος ο Αρχιτέκτων, Απολλόδωρος ο Αθηναίος, Απολλόδωρος ο Δαμασκηνός, Απολλώνιος ο Αλεξανδρεύς, Απολλώνιος o Αρχιτέκτων, Αρισταίνετος ο Κυζικηνός, Αρίστανδρος ο Μεγαλοπολίτης, Αρκέσιος ο Τραλλιανός, Αρχέδημος ο Θηραίος, Αρχίας ο Κορίνθιος, Αρχίλοχος ο Αθηναίος, Ασκληπιάδης ο Κυζικηνός, Ασκληπιάδης ο Λαμψακηνός, Ασκληπιόδωρος ο Μηχανικός, Απαίος ο Μύσιος, Βαθυκλής ο Μαγνήσιος, Βούπαλος ο Χίος, Γιτιάδας ο Σπαρτιάτης, Γοργώνιος ο Αντιοχεύς, Δαίδαλος ο Αθηναίος, Δάφνις ο Μιλήσιος, Δεινοκράτης ο Ρόδιος, Δεινοχάρης ο Αλεξανδρεύς, Δεξιφάνης ο Κνίδιος, Δημήτριος ο Εφέσιος, Δημοκλής ο Αρχιτέκτων, Δημοκόπος ο Συρακούσιος, Διοκλής ο Ρήγιος, Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Διονύσιος ο Τμώλειος, Δίων ο Ιταλικός, Επικλής ο Συρακούσιος, Επικράτης ο Βυζάντιος, Ερμογένης ο Πριηνεύς, Ερμόδωρος ο Σαλαμίνιος, Ερμοκρέων ο Αρχιτέκτων, Ερμων ο Αρχιτέκτων, Ευθύδομος ο Αθηναίος, Ευπόλεμος o Αργείος, Ζήνων ο Κιτιεύς, Ηρακλείδης ο Μηχανικός, Ηρων ο Λίβυος, Θεοδόσιος ο Τριπολίτης, Θεόδοτος ο Αρχιτέκτων, Θεόδωρος ο Σάμιος, Θεόδωρος ο Φωκαεύς, Θέρσιλος ο Μεγαλοπολίτης, Θρασυμήδης ο Πάριος, Ικτίνος o Αθηναίος, Ιππίας ο Μηχανικός, Ιππόδαμος ο Μιλήσιος, Ισίδωρος ο Νεώτερος, Ισίδωρος ο Πρεσβύτερος, Ιωάννης ο Βυζάντιος, Κάλαισχρος ο Αρχιτέκτων, Καλλικράτης ο Αθηναίος, Καλλίμαχος ο Αθηναίος, Καλλίνος ο Κορίνθιος, Καρπίων ο Αρχιτέκτων, Κηφισόδοτος ο Αθηναίος, Κλεισθένης ο Ερετριεύς, Κλεομένης ο Συρακούσιος, Κλέων ο Σπαρτιάτης, Κόροιβος ο Αρχιτέκτων, Κύρος ο Ιταλικός, Λάκρατης ο Αρχιτέκτων, Λεωνίδας ο Νάξιος, Λίβων ο Ηλείος, Μεγακλής ο Αρχιτέκτων, Μελάνιππος ο Αρχιτέκτων, Μένεσθης o Αρχιτέκτων, Μεταγένης ο Κνώσσιος, Μεταγένης ο Ξυπέτιος, Μνησικλής ο Αθηναίος, Νίκων ο Περγαμεύς, Ξεναίος ο Μηχανικός, Ξενόδωρος ο Κορίνθιος, Ξενοκλής ο Χολαργεύς, Παιώνιος ο Εφέσιος, Παρμενίων ο Μακεδών, Περίπας ο Μηχανικός, Ποθαίος ο Συρακούσιος, Πολύκλειτος ο Αργείος, Πόντιος ο Αλεξανδρεύς, Πορίνος ο Αρχιτέκτων, Πυθέος ο Αλικαρνασσεύς, Πύρρος ο Αρχιτέκτων, Ροίκος ο Φιλαίου, Σάτυρος ο Πάριος, Σκόπας ο Πάριος, Σμίλις ο Αγινεύς, Σπίνθαρος ο Κορίνθιος, Σώσατρατος ο Κνίδιος, Τηλεκλής ο Σάμιος, Τηλεφάνης ο Φωκαεύς, Τροφώνιος ο Αρχιτέκτων, Φανέας o Δήλιος, Φίλαγρος ο Αρχιτέκτων, Φιλίσκος ο Αρχιτέκτων, Φιλοκλής ο Αχαρνεύς, Φίλων ο Ελευσίνιος, Χάρης ο Λίνδιος, Χειροκράτης ο Εφέσιος, Χερσίφρων ο Κνώσσιος.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ
Αγλαονίκη η Θεπαλίς, Αγρίππας ο Βιθύνιος, 'Αδραστος ο Αφροδισιεύς, Αέτιος ο Αντιοχεύς, Αισχύλος ο Αστρονόμος, Αλέξανδρος ο Πλευρώνιος, Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, Αναξαγόρας ο Κλαζομενεύς, Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος, Αναξιμένης ο Μιλήσιος, Ανδρόνικος ο Κυρρήστης, Αντίπατρος ο Τύριος, Απολλώνιος ο Λαοδικείας, Απολλώνιος ο Μύνδιος, Απολλώνιος ο Περγαίος, Αρατος ο Σολεύς, Αρίσταρχος ο Σάμιος, Αριστείδης ο Σάμιος, Αριστόθηρος ο Αλεξανδρεύς, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αρίστυλλος ο Σάμιος, 'Αρπαλος ο Σάμιος, Αρριανός ο Μετεωρολόγος, Αρχέλαος ο Αθηναίος, 'Ατταλος ο Ρόδιος, Αυτόλυκος ο Πιταναίος, Αχιλλεύς Τάτιος, Βίων ο Αβδηρίτης, Βόηθος ο Σιδώνιος, Γέμινος ο Ρόδιος, Δαμάσκιος ο Δαμασκηνός, Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, Δημόφιλος ο Αστρονόμος, Δικαίαρχος ο Μεσσήνιος, Διόδωρος ο Αλεξανδρεύς, Διονύσιος ο Αλεξανδρεύς, Δίων ο Νεαπολίτης, Δοσίθεος ο Πηλούσιος, Δωρόθεος ο Σιδώνιος, 'Εκφαντος ο Κροτωνιάτης, Ελικών ο Κυζικηνός, Επιγένης ο Βυζάντιος, Επίκουρος ο Σάμιος, Επιμενίδης o Κρης, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, Ερμιππος ο Καλλιμάχειος, Εύδημος ο Ρόδιος, Εύδοξος ο Κνίδιος, Ευκτήμων ο Αθηναίος, Εχεκράτης ο Φλιούντιος, Ηλιόδωρος ο Αλεξανδρεύς, Ηρακλείδης ο Ποντικός, Ηράκλειτος ο Εφέσιος, Ησίοδος ο Ασκραίος, Ηφαιστίων ο Θηβαίος, Θαλής ο Μιλήσιος, Θεανώ η Θουρία, Θεοδόσιος ο Τριπολίτης, Θεόφιλος ο Εδεσσαίος, Θέων ο Αλεξανδρεύς, Θράσυλλος ο Αλεξανδρεύς, lκέτας ο Συρακούσιος, Ιουλιανός ο Λαοδικεύς, Ιουλιανός ο Αυτοκράτωρ, Ιππαρχος ο Ρόδιος, Ιππίας ο Μηχανικός, Ιππόνικος ο Πιταναίος, Ιωάννης Μαλάλας, Ιωάννης ο Φιλόπονος, Κάλλιππος ο Κυζικηνός, Κάρπος ο Αντιοχεύς, Κλεομήδης ο Κοσμογράφος, Κλεόστρατος ο Τενέδιος, Κόνων ο Σάμιος, Κριτόδημος ο Αλεξανδρεύς, Κρίτων ο Νάξιος, Λεπτίνης ο Αλεξανδρεύς, Λεωνίδας ο Αλεξανδρεύς, Λύσις ο Ταραντίνος, Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς, Μέτων ο Αθηναίος, Νίκων ο Περγαμεύς, Ξέναρχος ο Σελεύκειος, Ξενοκράτης ο Χαλκηδόνιος, Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος, Οινοπίδης ο Χίος, Παύλος ο Αλεξανδρεύς, Πορφύριος ο Τύριος, Ποσειδώνιος ο Απαμεύς, Πρόκλος ο Λύκιος, Πτολεμαίος Κλαύδιος, Πυθαγόρας ο Σάμιος, Πυθέας ο Μασσαλιώτης, Σέλευκος ο Σελεύκειος, Σωσιγένης o Αλεξανδρεύς, Σωσιγένης ο Περιπατητικός, Τεύκρος ο Κυζικηνός, Τίμαιος o Λοκρός, Τιμοχάρης ο Αλεξανδρεύς, Υπατία η Γεωμετρική, Υψικλής ο Αλεξανδρεύς, Φερεκύδης ο Σύριος, Φίλιππος ο Μενδαίος, Φίλιππος ο Οπούντιος, Φιλόλαος ο Ταραντίνος, Χαλκίδιος ο Αστρονόμος, Χάρμανδος ο ΜαΘηματικός.

ΒΙΟΛΟΓΟΙ
Αθήναιος ο Απαλικός, Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αρχέστρατος ο Γελώος, Βόλος ο Μενδήσιος, Ιππων ο Σάμιος.

ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΙ
Αισχυλίδης ο Αθηναίος, Αλέξανδρος ο Τραλλιανός, Αρατος ο Σολεύς, Ασκληπιόδοτος ο Αλεξανδρεύς, 'Ατταλος ο Φιλομήτωρ, Διοκλής ο Καρύστιος, Διονύσιος ο Περιηγητής, Διοσκορίδης ο Πεδάνιος, Κάσσιος ο Ιτυκαίος, Κρατεύας ο Ριζοτόμος, Νίκανδρος ο Κολοφώνιος, Ορειβάσιος ο Περγαμεύς, Πάμφιλος ο Αλεξανδρεύς, Φανίας ο Ερέσιος, Φλωρεντίνος ο Γεωπόνος, Χρύσιππος ο Κνίδιος.

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΙ
Αγαθαρχίδης ο Κνίδιος, Αγαθήμερος ο Ορθωνος, Αγαθοδαίμων ο Αλεξανδρεύς, Αγαθοκλής ο Μιλήσιος, Αγαθοκλής ο Χίος, Αγάθων ο Σάμιος, Αγάκλυτος ο Περιηγητής, Αθηνόδωρος ο Αγχιαλεύς, Ακέσανδρος ο Κυρηνεύς, Ακεστόδωρος ο Μεγαλοπολίτης, Ακουσίλαος ο Αργείος, Αλέξανδρος ο Λύχνος, Αλέξανδρος ο Μύνδιος, Αλέξανδρος ο Πολυίστωρ, Αλκέτας ο Περιηγητής, Αμμιανός ο Αντιοχεύς, Αμμώνιος ο Αλεξανδρεύς, Αμύντας ο Βηματιστής, Αναξικράτης ο Εξερευνητής, Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος, Αναξιμένης ο Μιλήσιος, Ανδροίτας ο Τενέδιος, Ανδροσθένης ο Θάσιος, Ανδρων ο Αλικαρνασσεύς, Ανδρων ο Τήιος, Αντιφάνης ο Θραξ Αντώνιος Διογένης, Απελλάς ο Κυρηναίος, Απελάς ο Ποντικός, Απίων ο Πλειοστονίκης, Απολλόδωρος ο Αθηναίος, Απολλωνίδης ο Νικαεύς, Απολλώνιος ο Ρόδιος, Απολλώνιος ο Τυανεύς, Αππιανός ο Αλεξανδρεύς, 'Αρατος ο Κνίδιος, Αρισταγόρας ο Μιλήσιος, Αριστείδης ο Σάμιος, Αριστοκράτης ο Σπαρτιάτης, Αρμενίδας o Θηβαίος, Αρριανός ο εκ Νικομηδείας, Αρτεμίδωρος ο Εφέσιος, Αρχίας o Πελλαίος, Αρχίλοχος ο Πάριος, Ασκληπιάδης ο Κύπριος, Αυτόλυκος ο Πιταναίος, Βαίτων ο Βηματιστής, Βίων ο Αβδηρίτης, Βίων ο Σολεύς, Βωτθαίος o Γεωγράφος, Γέμινος ο Ρόδιος, Δαίμαχος ο Πλαταιεύς, Δημήτριος ο Καλλατιανός, Δημήτριος ο Σκήψιος, Δημοδάμας ο Μιλήσιος, Δικσίαρχος ο Μεσσήνιος, Διογένης ο Κυζικηνός, Διογένης ο Σικυώνιος, Διόδωρος ο Περιηγητής, Διόδωρος ο Σάμιος, Διονύσιος ο Αλεξανδρεύς, Διονύσιος ο Βυζάντιος Διονύσιος ο Καλλιφώντος, Διονύσιος ο Περιηγητής, Διονύσιος ο Ρόδιος, Διονυσόδωρος ο Μήλιος, Εκαταίος ο Αβδηρίτης, Εκαταίος ο Ερετριεύς, Εκαταίος ο Μιλήσιος, Εκαταίος ο Τήιος, Ελλάνικος ο Λέσβιος, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, Ερμιππος ο Καλλιμάχειος, Εύδοξος ο Κνίδιος, Εύδοξος ο Κυζικηνός, Εύδοξος ο Ρόδιος, Ευήμερος ο Μεσσήνιος, Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης, Ευκτήμων ο Αθηναίος, Ευσέβιος ο Καισαρεύς, Εφορός ο Κυμαίος Ζήμαρχος ο Κιλίκιος, Ζηνοθέμις ο Γεωγράφος, Ζώπυρος ο Αλεξανδρεύς, Ηλιόδωρος o Αθηναίος, Ηρακλείδης ο Κριτικός, Ηρακλείδης ο Στρατηγός, Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσεύς, Ηρωδιανός ο Αντιόχειος, Ησίοδος ο Ασκραίος, Θεοδόσιος o Τριπολίτης, Θεόπομπος ο Χίος, Ιάμβουλος ο Σύριος, Ιππαλος ο Κυβερνήτης, Ιππύς ο Ρήγιος, Ισίδωρος ο Χαρακηνός, Ιστρος ο Καλλιμάχειος Ιωάννης Μαλάλας, Κλείταρχος ο Μακεδών, Κλεομήδης ο Κοσμογράφος, Κλέων ο Σικελιώτης, Κόνων ο Σάμιος, Κοσμάς ο Ινδοκοπλεύστης, Κράτης ο Μαλλώτης, Κτησίας ο Κνίδιος, Κτησιφών ο Γεωγράφος, Κωλαίος ο Σάμιος, Λύκος ο Ρηγίνος, Μαρίνος ο Τύριος, Μαρκιανός ο Ηρακλειώτης, Μαρσύας ο Πελλαίος, Μεγασθένης ο Ιων, Μενεκλής ο Αθηναίος, Μενεκράτης ο Ελαϊτης, Μένιππος ο Περγαμεύς, Μνασέας ο Πατρεύς, Νέαρχος ο Κρης, Νίκανδρος ο Θυατειρηνός, Νικίας ο Μαλλώτης, Νύμφις ο Ηρακλειώτης Νυμφόδωρος ο Συρακούσιος, Ξεναγόρας ο Ηρακλειώτης, Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος, Ξενοφών o Αθηναίος, Ξενοφών ο Λαμψακηνός, 'Ομηρος, Ονησίκριτος ο Αιγινεύς Οφέλας ο Κυρηναίος, Πάππος ο Αλεξανδρεύς, Πατροκλής ο Μακεδών, Παυσανίας ο Περιηγητής, Πλάτων ο Αθηναίος, Πλούταρχος ο Χαιρωνεύς, Πολέμαρχος ο Κυζικηνός, Πολέμων ο Περιηγητής, Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης, Πολύκλειτος ο Λαρισαίος, Ποσειδώνιος ο Απαμεύς, Προκόπιος ο Καισαρεύς, Πρωταγόρας ο Περιηγητής, Πτολεμαίος Κλαύδιος, Πυθέας ο Μασσαλιώτης, Ριανός ο Βηναίος, Σεραπίων ο Αντιοχεύς, Σιμμίας ο Ρόδιος, Σιμωνίδης ο Μεροεύς, Σκύλαξ ο Καρυανδεύς, Σκύμνος ο Χίος, Στέφανος ο Βυζάντιος, Στράβων ο Αμάσειος, Σωκράτης ο Αργείος, Σώσανδρος ο Κυβερνήτης, Τεύκρος ο Κυζικηνός, Τίμαιος ο Ταυρομένιος, Τιμοσθένης ο Ρόδιος, Τιμοχάρης ο Αλεξανδρεύς, Φερεκύδης ο Αθηναίος, Φιλήμων ο Περιηγητής, Φίλων ο Γεωγράφος, Φιλωνίδης ο Χερσονάσιος, Χάρων ο Λαμψακηνός.

ΓΕΩΠΟΝΟΙ - ΦΥΤΟΛΟΓΟΙ
Αγαθοκλής ο Χίος, Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, Αιλιανός ο Σοφιστής, Αισχρίων ο Γεωπόνος Αμερίας ο Μακεδών, Ανατόλιος ο εκ Βυρηττού, Αντίγονος ο Κυμαίος, Απολλόδωρος ο Λήμνιος, Αριστοφάνης ο Μαλλώτης Αρχύτας ο Γεωπόνος, 'Ατταλος ο Φιλομήτωρ, Βίων ο Σολεύς, Βόλος ο Μενδήσιος, Δίδυμος ο Αλεξανδρεύς, Διοφάνης ο Νικαεύς, Επιγένης ο Ρόδιος, Ησίοδος ο Ασκραίος, Θεόφραστος ο Ερέσιος, Μενέστωρ ο Συβαρίτης, Νίκανδρος o Κολοφώνιος, Φλωρεντίνος ο Γεωπόνος, Χρύσιππος ο Κνίδιος.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ
Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, Αρχέστρατος ο Γελώος, Ηγήσιππος ο Ταραντίνος.

ΖΩΟΛΟΓΟΙ - ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ
Αγαθοκλής ο εξ Ατρακτος, Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, Αιλιανός ο Σοφιστής, Αλέξανδρος ο Μύνδιος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αριστοφάνης o Βυζάντιος, Δίφιλος ο Λαοδικεύς, Δωρίων ο Ιχθυολόγος, Μενεκράτης ο Εφέσιος, Οππιανός ο Απαμεύς, Οππιανός ο Κιλίκιος, Τιμόθεος ο Γαζαίος.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
Αγάθαρχος ο Σάμιος, Αγησίστρατος ο Σπαρτιάτης, 'Αδραστος ο Αφροδισιεύς, Αθήναιος ο Κυζικηνός, Αθήναιος ο Τακτικός, Αίθρα η Τροιζηνία Αισχύλος ο Αστρονόμος, Αλέξανδρος ο Πλευρώνιος, Αμμώνιος ο Αλεξανδρεύς, Αμύκλας ο Ηρακλιώτης, Ανατόλιος ο Αλεξανδρεύς, Ανθέμιος ο Τραλλιανός, Αντιφών ο Αθηναίος, Απολλώνιος ο Περγαίος, Αρατος ο Σολεύς, Αρετή η Κυρηνεία, Αριγνώτη η Σαμία, Αρισταίος ο Κορτωνιάτης, Αρισταίος o Πρεσβύτερος, Αριστείδης ο Σάμιος, Αριστόθηρος ο Αλεξανδρεύς, Αριστόξενος ο Ταραντίνος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αριστοφάνης ο Γεωμέτρης, Αρχιμήδης ο Συρακούσιος, Αρχύτας ο Ταραντίνος, Ασκληπιάδης ο Αλεξανδρεύς, Ασκληπιός ο Τραλλεύς, 'Ατταλος ο Ρόδιος, Αυτόλυκος ο Πιτανεύς, Βασιλείδης ο Τύριος, Βίων ο Αβδηρίτης, Βόηθος ο Σιδώνιος, Βούθηρος o Κυζικηνός, Βρύσων ο Ηρακλειώτης, Βόλος ο Μενδήσιος, Γέμινος ο Ρόδιος, Δαμώ η Κροτωνία, Δεινόστρατος ο Γεωμέτρης, Δημήτριος ο Αθηναίος, Δημήτριος ο Αλεξανδρεύς, Δημήτριος ο Λάκων, Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, Διόδωρος ο Αλεξανδρεύς, Διοκλής ο Αλεξανδρεύς, Διονύσιος ο Αλεξανδρεύς, Διονύσιος ο Κυρηναίος, Διονυσόδωρος ο Αμάσειος, Διονυσόδωρος ο Μήλιος, Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς, Δίων ο Νεαπολίτης, Δομνίνος ο Λαρισσαίος, Δοσίθεος ο Πηλούσιος, Ελίκων ο Κυζικηνός, Επιμενίδης ο Κρής, Ερμείς ο Αθηναίος, Ερμότιμος ο Κολοφώνιος, Ερμόφιλος ο Τυφλός, Ερυκηνός ο Σικελιώτης, Εύδημος ο Ρόδιος, Εύδοξος ο Κνίδιος, Ευκλείδης ο Αλεξανδρεύς, Ευτόκιος ο Ασκαλώνιος, Εχεκράτης ο Φλιούντιος, Ζηνόδωρος ο Γεωμέτρης, Ζήνων ο Ελεάτης, Ηλιόδωρος ο Λαρισαίος, Ηρων ο Αλεξανδρεύς, Θαλής ο Μιλήσιος, Θεαίτητος Αθηναίος, Θεανώ η Θουρία, Θεμιστόκλεια η Δελφίς, Θεοδόσιος ο Τριπολίτης, Θεόδωρος ο Κυρηναίος, Θεόδωρος ο Σολεύς, Θεόφραστος ο Ερέσιος, Θεύδιος ο Μάγνης, Θέων ο Αλεξανδρεύς, Θέων ο Σμυρναίος, Θυμαρίδας ο Πάριος, Ιάμβλιχος ο Χαλκιδηνός, Ίππαρχος ο Ρόδιος, 'Ιππασος ο Μεταποντίνος, Γππίας ο Ηλείος, Ιππόδαμος ο Χίος, Ιππόνικος ο Πιταναίος, Ισίδωρος ο Πρεσβεύτερος, Ιωάννης ο Φιλόπονος, Κάρπος ο Αντιοχεύς, Κλεάνθης ο 'Ασσιος, Κόνων ο Σάμιος, Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Λεπίνης ο Αλεξανδρεύς, Λεωδάμας ο Θάσιος, Λέων ο Βυζάντιος, Λέων ο Μαγνήσιος, Λεωνίδας ο Αλεξανδρεύς, Λύσις ο Ταραντίνος, Μαρίνος ο Τύριος, Μαρίνος ο Φλάβιος, Μέναιχμος ο Θράξ, Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς, Μέτων ο Αθηναίος, Μητρόδωρος ο Χίος, Μνασέας ο Πατρεύς, Μοίρις ο Γεωμέτρης, Ναυκράτης ο Περγαμεύς, Νεοκλείδης ο Γεωμέτρης, Νικόμαχος ο Γερασηνός, Νικομήδης ο Αλεξανδρεύς, Νικοτέλης ο Κυρηναίος, Νίκων ο Περγαμεύς, Ξενοκράτης ο Χαλκηδόνιος, Οινοπίδης ο Χίος, Παναίτιος ο Ρόδιος Πάππος ο Αλεξανδρεύς, Παρμενίων ο Μακεδών, Περικτιόνη η Αθηναία, Περοεύς ο Γεωμέτρης, Πλάτων ο Αθηναίος, Πολέμαρχος ο Κυζικηνός, Πολυγνώτη η Πυθαγόρειος, Πορφύριος ο Τύριος, Πρόκλος ο Λύκιος, Πτολεμαίος Κλαύδιος, Πυθαγόρας ο Σάμιος, Πυθαίς η Ζηνοδώρου, Πυθέας ο Μασσαλιώτης, Σέλευκος ο Σελεύκειος, Σέξτος ο Εμπειρικός, Σεραπίων o Αντιοχεύς, Σερήνος ο Αντινοεύς, Σιμπλίκιος ο Κιλίκιος, Σκοπίνας ο Συρακούσιος, Σπεύσιππος ο Αθηναίος, Σπόρος ο εκ Νικαίας, Στράτων ο Λαμψακηνός, Συριανός ο Αλεξανδρεύς, Σωκράτης ο Αθηναίος, Σωσιγένης ο Αλεξανδρεύς, Τίμαιος ο Λοκρός, Τυμίχα η Σπαρτιάτις, Υπατία η Γεωμετρική, Υψικλής ο Αλεξανδρεύς, Φίλιππος ο Μενδαίος, Φίλιππος ο Οπούντιος Φιλόδημος ο Γαδαρεύς, Φιλόλαος ο Ταραντίνος, Φίλων ο Τυανεύς, Φιλωνίδης ο Λαοδικεύς, Χάρμανδρος ο Μαθηματικός.

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΟΙ
Γλαύκος ο Χίος, Γόργος ο lάσιος, Φίλων ο Μεταλλουργός.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ
Αέτιος ο Αντιοχεύς, Αρατος ο Σολεύς, Αρριανός ο Μετεωρολόγος, Βόηθος ο Σιδώνιος, Επίκουρος ο Σάμιος, Ευκτήμων ο Αθηναίος, Εύδοξος ο Κνίδιος, 'lππαλος ο Κυβερνήτης, Ιππόδαμος ο Μιλήσιος, Ποσειδώνιος ο Απαμεύς.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Αγησίστρατος ο Σπαρτιατης, Αθήναιος ο Τακτικός, Αινείας ο Τακτικός, Ανεξικράτης ο Μηχανικός, Ανάχαρσις ο Σκύθης, Ανδρόνικος ο Κυρρήστης, Ανθέμιος ο Τραλλιανός, Απολλόδωρος ο Δαμασκηνός, Αριστόβουλος o Κασσανδρεύς, 'Αρπαλος ο Σάμιος, Αρτέμων ο Κλαζομενεύς, Αρχιμήδης o Συρακούσιος, Αρχύτας ο Ταραντίνος, Ασκληπιόδωρος ο Μηχανικός Απαίος ο Μύσιος, Αυξέντιος ο Αδανεύς, Βαίτων ο Βηματιστής, Βίτων ο Τακτικός, Δαίδαλος ο ΑΘηναίος, Δεινοχάρης ο Αλεξανδρεύς, Δημήτριος ο Πολιορκητής, Δημόκλειίος ο Εφευρέτης, Δημομέλης ο Παιανιεύς, Διάδης ο Πελλαίος, Δίδυμος ο Μηχανικός, Διογένης ο Κυζικηνός, Διονύσιος ο Πολιορκητής, Διονύσιος ο Πρεσβεύτερος, Διονυσόδωρος ο Μήλιος, Δωρίων ο Αλεξανδρεύς, Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος, Επίμαχος ο Αθηναίος, Ευπαλίνος ο Μεγαρεύς, Ευρυκλής ο Σπαρτιάτης, Ευτόκιος ο Ασκαλώνιος, Ζώπυρος ο Ταραντίνος, Ηγήτωρ ο Βυζάντιος, Ηρακλείδης ο Μηχανικός, Ηρων ο Αλεξανδρεύς, Ηρων ο Λίβυος, Θαλής ο Μιλήσιος, Θεόδωρος ο Σάμιος, Ιππίας ο Μηχανικός Ισίδωρος ο Αβυδηνός, Ισίδωρος ο Πρεσβεύτερος, Ιωάννης ο Βυζάντιος, Καλλίας ο Ρόδιος, Κάρπος ο Αντιοχεύς, Κλεόδημος ο Βυζάντιος, Κλεόξενος o Μηχανικός, Κράτης ο Μαλλώτης, Κράτης ο Ολύνθιος, Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Μανδροκλής ο Σάμιος, Μέτων ο Αθηναίος, Νικωνίδας ο Θεσσαλός, Νυμφόδωρος ο Συρακούσιος, Ξεναίος ο Μηχανικός, Ονήσανδρος ο Στρατηγικός, Πακόνιος ο Εφέσιος, Πάππος ο Αλεξανδρεύς, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Περίπας ο Μηχανικός, Πεφρασμένος ο Τύριος, Πολέμων ο Περηγητής, Πολύειδος ο Μηχανικός, Σκοπίνας ο Συρακούσιος, Σώστρατος ο Κνίδιος, Τρύφων ο Αλεξανδρεύς, Φαίαξ ο Ακραγαντίνος, Φίλων ο Βυζάντιος, Φιλωνίδης ο Χερσονάσιος, Χαιρεφάνης ο Ευβοεύς, Χαρίας ο Μακεδών, Χάρων ο Μαγνήσιος, Χρύσης ο Αλεξανδρεύς.

ΝΑΥΠΗΓΟΙ
Αμεινοκλής ο Κορίνθιος, Αρχίας ο Κορίνθιος.

ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΟΙ
Δράκων ο Κερκυρεύς, Νικίας ο Μαλλώτης, Σώτακος ο Καρύστιος.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Αιλιανός ο Τακτικός, Αινείας ο Τακτικός, Σκληπιάδης ο Αλεξανδρεύς, Πολύαινος ο Μακεδών.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Αθήναιος ο Απαλικός, Αλέξανδρος ο Τραλλιανός, Ανδρόμαχος ο Νεώτερος, Ανδρόμαχος ο Πρεσβύτερος, Απολλόδωρος ο Ιολόγος, Αρχιγένης ο Απαμεύς, Ασκληπιάδης ο Φαρμακίων, Δίδυμος ο Αλεξανδρεύς, Διοσκορίδης o Πεδάνιος, Εύδημος ο Αθηναίος, Εύδημος ο Χίος, Ηρακλείδης ο Ταραντίνος, Κλέων ο Κυζικηνός, Κρατεύας ο Ριζοτόμος, Κρίτων ο Φαρμακοποιός, Μενεκρατης ο Ρωμαίος, Νίκανδρος ο Κολοφώνιος, Ορειβάσιος ο Περγαμεύς, Σεραπίων ο Αλεξανδρεύς, Φιλίνος ο Κώος, Φίλων ο Ταρσεύς.

ΦΥΣΙΚΟΙ
Αέτιος ο Αντιοχεύς, Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, Αναξαγόρας ο Κλαζομενεύς, Αναξιμένης ο Μιλήσιος, Αντιφών ο Αθηναίος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αρριανός ο Μετεωρολόγος, Αρχέλαος ο Αθηναίος, Ασκληπιόδοτος ο Αλεξανδρεύς, Βόηθος ο Σιδώνιος, Βόλος ο Μενδήσιος, Δαμιανός ο Ηλιοδώρου, Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, Διογένης ο Απολλωνιάτης, Διόδωρος ο Αλεξανδρεύς, Διοκλής ο Αλεξανδρεύς, Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος, Ζηνόθεμις
ο Γεωγράφος, Ηράκλειτος ο Εφέσιος, Ηρων ο Αλεξανδρεύς, Θαλής ο Μιλήσιος, Ιππόδαμος ο Μιλήσιος, Ιππων ο Σάμιος, Κλεάνθης ο 'Ασσιος, Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Λεύκιππος ο Μιλήσιος, Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς, Παρμενίδης ο Ελεάτης, Στράτων ο Λαμψακηνός, Σώτακος ο Καρύστυος.

ΧΗΜΙΚΟΙ
Αντίοχος ο Επιφανής, Δημόκριτος ο Μυσταγωγός, Ζώσιμος ο Πανοπολίτης, Κλεοπάτρα η Αλεξανδρίς, Κλεοπάτρα η Φιλοπάτωρ, Μιθριδάτης ο Ευπάτωρ, Ολυμπιόδωρος ο Θηβαίος, Συνέσιος ο Κυρηναίος.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΚΡ

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΑΚΟΣ Πάτερ μου, μπορώ να σας μιλήσω; συγγραφέας Η. Τσιάκος, εκδόσεις ΤΡΙΒΟΣ * ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΑΚΟΣ Το Θαύμα, συγγραφέας Η. Τσιάκος, εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ * Δ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Secunda Centuria (Nova Carmina Latina), συγγραφέας Δημήτριος Κουτρούμπας * ΑΝ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Ανθρωπολογικό Ημερολόγιο, εκδόσεις ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ * ΔΗΜ. ΤΖΙΜΑΣ Αναδρομές, συγγραφέας Δημήτριος Τζίμας * ΕΥΘ. ΔΡΟΛΑΠΑΣ Γιαννούλα Ωδή (Εθνικής Αντίστασης Εγκώμιο), συγγραφέας Ευθ. Δρόλαπας, εκδόσεις ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ * ΔΗΜ. ΝΤΟΥΖΟΣ Βήματα στο Παρελθόν, συγγραφέας Δημήτριος Ντούζος * ΚΩΝ. ΜΑΡΙΝΟΣ Αποκουρίτες Αγωνιστές του ’21, συγγραφέας Κώστας Μαρίνος * ΚΩΝ. ΚΟΤΣΙΛΗΣ Η Δούκισσα των Αθηνών (Ελένη του Ιωάννη Α΄ Αγγέλου Δούκα Κομνηνού Σεβαστοκράτορα Θεσσαλίας και Νέων Πατρών), -ανάτυπο 47ου τόμ. «Θεσσαλικού Ημερολογίου», συγγραφέας Κ. Κοτσίλης * ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΟΝΑΧΗ Οι Προφητείες του αγίου Κοσμά του Αιτωλού μέσα στην Ιστορία, εκδόσεις Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ, ΜΕΓΑΔΕΝΔΡΟΥ ΘΕΡΜΟΥ * Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΛΕΛΟΣ Πενήντα Χρόνια Πνευματικής Παρουσίας (Αυτοβιογραφικό χρονικό), συγγραφέας Δ. Κουτσουλέλος * Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΛΕΛΟΣ Ταξίδια στο Φως, συγγραφέας Δ. Κουτσουλέλος, εκδόσεις ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ *Έρωτος Λυσιμελούς Αποχρώσεις Ανεξίτηλες, συγγραφέας Κώστας Μέλλος * ΠΑΝ. ΒΛΑΧΟΣ Συμβολή εις τον Εθνικόν Διάλογον δια την Παιδείαν, συγγραφέας Παναγιώτης Βλάχος * ΕΥΘ. ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ Έρευνα των Απτικών-Οπτικών και Ακουστικών Παραστάσεων δια του Ιχνογραφήματος των Παιδιών 3-13 ετών (στάδια και πορίσματα δια την αγωγήν), συγγραφέας Ευθύμιος Στυλιάρας * ΕΥΘ. ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ Στην Αθήνα έγιναν οι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, συγγραφέας Ευθύμιος Στυλιάρας * ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ δια του προέδρου ΕΥΑΓΓ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ * Μανουήλ Γαβαλάς είτα Ματθαίος Μητροπολίτης Εφέσου (1271/2-1355/6) συγγραφέας Σταύρος Κουρούσης * ΠΛΑΤΩΝ (δελτίον της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων) τόμοι 18,19,20,21,22,23,24,25,26,35,36,39,40,44 * ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων , Αθήνα 1992 * Το Έπος του ’40 ως Ηθικό Κατόρθωμα και Στρατηγικής Σημασίας Γεγονός, συγγραφέας Κωνσταντίνος Κιουπκιόλης * Πορεία προς τον 21ο αιώνα: Προβληματισμοί και Οραματισμοί, συγγραφέας Δημήτριος Κουτσουλέλος * Προβλήματα Εξωτερικής Πολιτικής, συγγραφέας Βύρωνας Θεοδωρόπουλος * Ο Μέγας Βασίλειος , διαχρονικόν πρότυπον του εν Χριστώ αναγεγεννημένου ανθρώπου, συγγραφέας αρχιμ. Σεραφείμ Ζαφείρης * Ο ιδεολόγος αγωνιστής Παύλος Μπακογιάννης * Κατσιμήτρος Χαράλαμπος, ο Ευρυτάνας Στρατηγός της Νίκης του 1940, Β΄ έκδοση * Αποκαλυπτήρια ανδριάντα Παύλου Μπακογιάννη, Καρπενήσι, 1 Οκτωβρίου 1995 * Η Προσφορά της Εκκλησίας στη Δεκαετία του ’40, συγγραφέας π. Κων/νος Βαστάκης * ΠΡΑΚΤΙΚΑ Γ΄ Ευρυτανικού Επιστημονικού Συνεδρίου, Καρπενήσι 17-19 Μαΐου 1996, Μνημεία και Φυσικό Περιβάλλον της Ευρυτανίας. * Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος (Κώστας Βελής), συγγραφέας Ευάγγελος Οικονόμου * Η… Φωνή της Μαρδάχας, συγγραφέας Παύλος Νταλλής, εκδόσεις ΚΥΚΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε. * Τα Λεπιανά Ευρυτανίας, λαογραφική ιστορική και τουριστική μελέτη, συγγραφέας Νικόλαος Καρλιάμπας, έκδοση Συλλόγου Λεπιανιτών * Ο Αναστάσιος Γόρδιος και η περιοχή των Αγράφων, έκδοση Πολιτιστικού Συλ. Βραγγιανιτών «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ»

Ανάδειξη των ιστορικών μνημείων

Ανεξερεύνητοι είναι οι θησαυροί που κρύβει η ρουμελιώτικη γη στα σπλάχνα της για να τεκμηριώσει τη λαμπρή και μακραίωνη ιστορία της, αλλά και το υψηλό πολιτιστικό της επίπεδο στα παλαιότερα χρόνια. Να ενταθούν οι ρυθμοί ανάδειξης αυτής της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς.Είναι κρίμα ότι και τα ήδη γνωστά μνημεία και μαρτυρίες αυτού του πολιτισμού δεν αναδεικνύονται και δεν προβάλλονται όσο πρέπει. Για παράδειγμα μιλάμε για το μυθικό Ηρακλή, τον Αχιλλέα, το Βασιλιά της Φθίας, το Λεωνίδα, το Διάκο, τον Ανδρούτσο, το ιστορικό Μεσολόγγι, τους αρματολούς και κλέφτες, τον Γοργοπόταμο. Να υποστηριχθεί και προβληθεί η καλλιτεχνική δημιουργία της Ρούμελης που είναι πλούσια, αλλά περίπου άγνωστη. Στη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική. Να αναδείξουμε νέους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ της Ρούμελης με σπονδυλωτές δράσεις που θα αγκαλιάζουν όλες τις περιοχές με αλληλοσυμπλήρωση και συντονισμό. Να ζωντανέψουν τα αρχαία θέατρα στην Ερέτρια, τη Χαιρώνεια, στην Πλευρώνα και τις Οινιάδες του Μεσολογγίου, τα κάστρα της Λαμίας, της Μενδενίτσας, της Ναυπάκτου, του Αντιρρίου.
Νέες δραστηριότητεςΚεφαλαιώδους σημασίας το στοιχείο της καινοτομίας! Πρότυπες οικολογικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία με εκπαιδευτικές προεκτάσεις ή και δυνατότητες επίσκεψης. Δράσεις με έντονο στοιχείο της πρωτοτυπίας και του βιώματος, συνδυασμένες με τα μοναστήρια, την ορειβασία, την άθληση στη φύση, ποδήλατο στο βουνό, ιππασία, πέρασμα του ποταμού με κανώ ή φουσκωτή βάρκα (Εύηνος), μέχρι και δράσεις με το στοιχείο της περιπέτειας που φαίνεται σύμφωνα με αναλύσεις, ότι το ζητάει ο σύγχρονος τουρίστας, όπως πέρασμα Φαραγγιού (Σκαμνός - Ασωπός).

Πηγή: Αποσπάσματα από την ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού

9.17.2005

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών και η εφημερίδα του «Ρουμελιώτικη Εστία» προχωρούν στην έκδοση της Ρουμελιώτικης Λογοτεχνικής Ανθολογίας,
η οποία περιλαμβάνει σύντομα βιογραφικά ρουμελιωτών λογοτεχνών και δημιουργήματά τους σε πεζογραφήματα και ποιήματα.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση όσον αφορά τα ερωτήματα και την πρόθεση συμμετοχής, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη ικανοποιητικό. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν στείλει συμμετοχές, όπως λ.χ. η Φωκίδα και η Βοιωτία. Έτσι δεν είναι δυνατή η έκδοση της Ανθολογίας μέσα στα χρονικά περιθώρια που είχαν οριστεί. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος και το ΔΣ του ΠΚΡ, αλλά και η σύνταξη της «ΡΕ», επιθυμούν να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και να εκδοθεί η Ρουμελιώτικη Λογοτεχνική Ανθολογία.
Παρακαλούνται λογοτέχνες της Ρούμελης (από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), γνωστοί και καθιερωμένοι ή άγνωστοι, που δεν έχουν ευρύτερη συμμετοχή σε λογοτεχνική δραστηριότητα, να στείλουν στο ΠΚΡ (για την Ανθολογία) μικρό βιογραφικό σημείωμα, φωτογραφία τους και χαρακτηριστικά έργα τους σε πεζογραφήματα ή ποίηση. Μόλις υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός συμμετοχών, που να είναι δυνατή μία αξιοπρεπής έκδοση, θα κυκλοφορήσει η Ανθολογία, αφού προηγουμένως η επιτροπή κρίσεως επιλέξει τα έργα που θα συμπεριληφθούν, ώστε η παρουσίαση των ρουμελιωτών δημιουργών να είναι ισότιμη.

Περιμένουμε τη συμμετοχή των ρουμελιωτών λογοτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο της έκδοσης
κ. Β.Α. Λαμπρόπουλο στο τηλέφωνο 6977 77 29 75
και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο lvassilis@hotmail.com